Varför skriver du inte?

1.      Är du trött eller utarbetad? Känner du dig så trött att allt blir tomt i skallen har du kanske inte gett dig själv rimliga a förutsättningar för att skrivandet ska fungera. Se först och främst till att ta hand om dig själv, speciellt när det gäller sömn, och låt hjärnan vila.

2.      Tar du skrivandet sist? Om du inte har en viss struktur för skrivtid (författare är oftast vanedjur) är det lätt hänt att du väntar med skrivandet till sist på dagen. Då är man oftast för trött!

Inga lysande idéer

3.      Har du kört fast/ vet du inte vad som ska hända härnäst? Ibland upplever man skrivpaus för att nästa scen helt enkelt inte är klar för att skrivas ännu. Då behöver du unna dig tid för tankar och research innan du sätter dig vid datorn igen. Ett alternativ är att hoppa vidare till nästa scen. Att ta med varenda transportsträcka i boken riskerar att bli trist för både dig och din läsare. Testa att tänka som Elmore Leonard: ”Jag försöker att låta bli att skriva de delar som folk hoppar över”.

4.      Kikar du på mobilen, Facebook eller mailen medan du väntar på att krampen ska släppa? Då gör du din inre författare en otjänst. Varje gång du surfar runt bryter du hjärnans kapacitet för flow. Du behöver ett visst tomrum eller till och med en tröskel i huvudet innan kreativiteten sätter igång. Gillar du mobilen alltför mycket kan den tyvärr sätta ett effektivt stopp för din författardröm. Få författare komponerar mästerverk på sin smartphone. Konsumera media med måtta. Se för all del ditt favoritprogram men undvik att slösurfa eller se på TV hela kvällarna.

Tomma tankar

5.      Har du en besvärlig inre kritiker? Det har nästan alla författare och alla de deltagare som skriver på hög nivå ofta är som hårdast mot sig själva. För att komma vidare kan du behöva ta itu med den inre kritikern på allvar. Den goda nyheten är att det kan ta så lite som tio till trettio minuter av din tid.

6.      Är du möjligen lite lat? Det är ju helt mänskligt och ibland kan man till och med behöva lura sig själv till att skriva.

Urvattnade idéer

7.      Är du inte nöjd med scenen du just nu håller på med? Ibland kan man köra fast för att man inser att scenen man jobbar med för tillfället faktiskt inte är så bra. Fråga dig själv om du skriver något du själv skulle vilja läsa.

8.      Har du tröttnat på projektet för att du fått en ny och bättre idé? Det är en vanlig känsla. Vill du på allvar bli yrkesförfattare behöver du sätta dig över känslan och göra klart det du just nu håller på med (om det inte helt uppenbart är en usel idé och ett slöseri med tid).

9.  Väntar du på den perfekta meningen? Tänk då på att alla meningar kan skrivas om. Författande är världens mest tacksamma sport där du inte behöver göra ”rätt” på första försöket. Allt kan skrivas om. Jag skrev om den här artikeln två gånger, den blev inte alls perfekt vid första utkastet och är det säkert inte nu heller.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *