Var är hjälpen för oss?

Skrev tidigare idag om att det inte finns så mycket litteratur inom drama. När vi var på utbildningen pratade vi lite kort om hjälp när man skriver. Att skriva en bok är ett omfattande arbete men det finns huuuur många lektörer som helst som gärna kastar sig över dig med åsikter i ena handen och en fet faktura i den andra.

Men vem kan vi som skriver teatermanus ta hjälp av? Jag har inte hittat någon. Efter att ha sökt med både ljus och lykta för några år sen gav jag upp. Det är bara att skriva på, försöka få det spelat och söka utbildningar som kanske kan ge dig mer kött på benen vad det gäller kunskap om skrivande för scen och teater.

Jag skulle så gärna vilja kunna skicka in mitt manus till någon och få feedback på det.

Är handlingen hållbar?

För alla repliker handlingen framåt?

Är karaktärerna starka nog?

Skiljer de sig åt?

Är pjäsen lagom lång eller ska jag stryka något? Och i så fall vad?

Har jag skrivit in lagom med scenanvisningar?

Det finns hur många frågor som helst och jag skulle kunna komma på 20 till bara sådär. Jag har inte kommit i kontakt med så många som skriver för scenen i FB-gruppen Författare på FB heller. Det verkar vara böcker som gäller. Det är då man får uppmärksamhet om man lyckas, blir recenserad i teve och får sitta i morgonsoffan. Sen finns det ett gäng med priser man kan vinna om man skriver bra. Allt från debutantpris till deckarpris.

Bokmässan är också en tung mötesplats för dom som skriver böcker. Varför finns det inga manusmässor? Eller finns det såna? Skrivarkurser och seminarier anordnas med jämna mellanrum för de som skriver böcker. Finns det sånt för scenkonsten?

Det kan säkert finnas många anledningar till varför det trycks lite litteratur inom drama och varför skrivandet för scenen har det tufft.

Vad tror du är den största anledningen?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Var är hjälpen för oss?

  1. Ethel skriver:

    Är det inte i grunden samma sak, både för bok och scen? Jag har egentligen ingen aning, men det verkar som om, om man skriver manus för teaterscen eller liknande, då har man fått en beställning av någon. T.ex. när man skriver för teve eller streamingtjänst. Eller en del kanske tar kontakt med mediakanalen och försöker få dem att läsa? Kanske en och annan slinker igenom nålsögat och därmed är lyckan gjord? Skickar man in ett manus som är skrivet på samma sätt som ett bokmanus och sen arbetar man om till ett manusför scen senare? Bara spekulationer.

    • Pia Widlund skriver:

      Jag har den stora lyckan att kunna få mina manus spelade, handplocka skådisar och få regissera själv. Men om man sitter hemma på sin kammare och skriver ett manus är det inte alltid självklart att ta sig till en teater och fråga om dom vill spela det. Man kan ju ta kontakt med mindre teatergrupper, men man skulle gärna vilja ha feedback på själva manuset innan man beger sig ut på ”säljturné”. Det är den hjälpen jag saknar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *