Är du redo för en kris?

Det pratas mer och mer om att man ska vara redo om det händer något. Här kommer råd som jag fick idag från mitt försäkringsbolag.

Vi kan drabbas på olika sätt i livet. Vi blir sjuka, vi har anhöriga som går bort, vi blir av med jobb, går igenom skilsmässor eller möter andra hinder längs vår väg. Men hur kan vi skapa de bästa förutsättningarna för att ta oss igenom dessa svåra passager av livet?

1 – Var extra noga med dina basbehov

Att gå igenom en kris i livet är lite som att göra en Ironman, fast för själen. Det tär och det sliter och det är viktigt att du tar hand om dina basbehov lite extra. För att stärka kroppens och själens återhämtning och motståndskraft behöver vi vara extra noga med sömn, kost, träning och återhämtning. Kanske behöver du lägga dig lite extra tidigt, äta tillräckligt, påbörja det där regelbundna styrkepasset eller kanske behöver du säga nej till saker för att värna om din återhämtning.

Dessa basbehov är viktiga för att bygga upp allt slitage, hålla immunförsvaret starkt och för att frisätta serotonin och endorfiner; kroppens egna humörstabiliserande och smärtlindrande signalsubstanser. Självomsorg bygger också den inre styrkan och vissheten om att du är en person att lita på i nöden.

2 – Vässa dina coping-strategier för att hantera stress och ångest

Livskriser innebär stress och utsöndring av stresshormonet kortisol. Det innebär aktivering av kroppens sympatiska nervsystem som aktiveras vid utmaning och hot. För att hålla balans är det viktigt att du vet hur du kan reglera ditt nervsystem, hur du aktiverar ditt parasympatiska lugn-och-ro-system. Det kan aktiveras bland annat genom djupandning, mindfulness, meditation, progressiv muskelavslappning, men även genom musik, dagboksskrivande och annat som ger dig lugn och ro och harmoni.

3 – Bygg ett stödjande nätverk

Att ha ett stödjande nätverk när du går igenom en kris kan vara ovärderligt. Rent praktiskt kan det vara skönt med stöd i form av en hjälpande hand för att ta hand om livspusslet, men det kan också vara emotionellt stödjande. Att kunna dela tankar och känslor med någon som lyssnar kan ge distans och hjälpa till att reglera känslor. Känslan av att vara mindre ensam blir som en buffert mot stress, ångest och depression och det stärker din psykologiska resiliens.

4 – Träna upp din psykologiska flexibilitet

En nyckelfaktor till hur väl du hanterar kriser är hur psykologiskt flexibel och anpassningsbar till förändringar i livet du är. Detta kan du påverka genom att träna upp ditt mind-set, träna på att acceptera det som ligger utanför din kontroll, öva på att göra om problem till lösningar, öva på att se dina tankar med distans och inte drunkna i dina känslor.

Psykologisk flexibilitet handlar om förmågan att anpassa sina tankar och handlingar, och att bibehålla beteenden som går i linje med våra värderingar. Om att hålla kurs ute på havet hur mycket det än stormar. Att vara psykologiskt flexibel innebär också en öppenhet för självreflektion och personlig tillväxt. Genom att lära av både erfarenheter och misstag kan du utvecklas och stärkas inför framtida utmaningar.

5 – Förbered dig praktiskt

Att preppa dig själv inför en livskris innebär inte bara att stärka din psykologiska motståndskraft. Det innebär också att du förbereder dig praktiskt. Att anta att du någon gång kommer att möta kriser hjälper dig att vara bättre rustad inför dem. Hur oromantiskt det än kan kännas så kan det vara smart att förbereda sig genom att till exempel ha skapat ekonomisk beredskap, äktenskapsförord, uppbyggt psykologiskt stöd eller försäkringsskydd mot oanade händelser.

Ja, att anta att du någon gång kommer att möta kriser kommer hjälpa dig att vara bättre rustad inför dem, och det finns en hel del du kan preppa dig med. Till sist vill jag också skicka med ett citat som jag själv påminner mig om då och då; ”Raka vägar skapar inga duktiga förare”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *