Snart kommer vinbären

Svarta vinbär är en vitaminbomb. De innehåller C-vitamin, vitamin K och karotenoider. Vill du få en rejäl dos C-vitamin ska du välja de svarta bären då de innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som vita vinbär.

Vinbär finns hos många husägare och det finns tre olika sorters vinbär som skiftar i färg från djupt svart till klaraste rött och nästan genomskinligt vitt. De svarta och vita vinbären har det vetenskapliga namnet Ribes rubrum medan de svarta kallas Ribes nigrum. Samtliga tre sorter tillhör släktet av ripsväxter.

Vinbären är släkt med krusbär som också tillhör släktet av ripsväxter som också kallas ripsar. Det finns till och med korsningar mellan de två bären som kallas krusvinbär eller jostabär. Buskarna ser ut som vinbär men har inga taggar. Bären är något större än vinbär och smakar mer som krusbär

De svarta vinbären är populärast i Sverige och Öjebyn är den vanligaste sorten. De odlas för svensk försäljning men en del exporteras även utomlands. Det är främst i norr som bären odlas, Norrbotten står för omkring 40 procent av skörden av svarta vinbär i Sverige.

Efter svarta vinbär är det röda vinbär som är populärast och de vita vinbären hamnar på en sistaplats. De vita vinbären är dock sötare än sina släktingar vilket gör de goda att äta som de är.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *