Det är så mycket att tänka på…

Jag skriver en del och det är alltid lika spännande att börja skriva för att sen se vart det tar vägen. När man skrivit ”klart” sin berättelse bör man gå igenom det och kolla om det ser ok ut helhetsmässigt. Det är inte bara stavfel och storyn i sig som ska vara ok, det är lite till.

Karaktärerna – hur många är dom, hur är dom, hur starka är dom, känner dom varandra och i så fall hur?

Miljön – var utspelar sig storyn, på landet, i stan, i ett rum, på flera ställen, är det påhittat eller finns det i verkligehetn?

Dialogen – hur långa meningar ska det vara, för texten historien framåt, vad kan strykas, ska det vara slangord med?

Blandning mellan berättande och dialog – hur mycket berättande ska det vara i förhållande till dialogen, hur får man bort delar av berättandet toch kan omvandla det till dialog?

Vad händer och när – hur är den dramatiska kurvan uppbyggt, hur börjar texten, hur ska den sluta, blir det en fortsättning?

Mitt största fel i början var att jag skrev för mycket berättande och för lite dialog. Jag hade även med för många karaktärer. Man kan banta ner en he del och behöver inte namnge butiksbiträdet eller läraren om det inte är nödvändigt.

Har dom en betydande roll framöver i berättelsen ska de givetvis namnges men annars kan man skriva läraren, kort och gott. Det finns mycket att tänka på och det här är bara några av sakerna. Men det är som allt annat, man lär så länge man lever.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *