Socker eller fett – vad är värst? – del 2

Så hur är det med fett då? Det mättar ju så bra och borde därför vara bra när man ska gå ner i vikt – eller? Visst är det sant, men samtidigt är fett också mer än dubbelt så energirikt som protein och kolhydrater. Så är ditt mål att hålla koll på eller gå ner i vikt behöver du begränsa mängden.

Det ena behöver inte utesluta det andra

Fördelen med fett är att det innehåller viktiga vitaminer. Det är också bra för upptaget av så kallade fettlösliga vitaminer. Väljer du omättat fett som främst finns i vegetabilier som oljor, frön, nötter och avokado samt även fet fisk, får du dessutom i dig viktiga, omättade fetter. Animaliskt fett innehåller däremot mer mättat fett, vilket du bör äta lite mindre av. Men som alltid: det ena behöver inte utesluta det andra.

Sammanfattning

Tänk på 5-åringarna. ”Det är sällan ens fel när två träter.” Så att svartmåla och peka ut en av dem blir inte rättvist. Varken om vi pratar 5-åringar, socker eller fett. Att aldrig få leka igen bara för att man har bråkat vid några tillfällen är lite väl drastiskt. Och man behöver ju inte leka med samma person jämt.
Så, om man måste välja mellan socker och fett har omättat fett fler hälsofördelar än socker. Men det du behöver komma ihåg är att det sällan är det ena eller det andra som lockar, det är kombinationen som är förrädisk. För att återknyta det hela till vikten är det vad du äter utöver ditt behov som spelar roll – oavsett vad det är.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Socker eller fett – vad är värst? – del 2

  1. Eva-Lisa skriver:

    Precis och kanske är det därför just LCHF har blivit så populärt 🙂

  2. Ethel skriver:

    Bra sagt! Inte enkelt men du förklarar det bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *