Börja i god tid

Jag läste en mycket intressant artikel om överviktiga barn. Många kloka ord och viktiga saker. Övervikt hos barn kan leda till både belastningsskador och ökad risk för olika sjukdomar senare i livet. Det gäller att styra kosten och glädjen i att röra sig på olika sätt, redan i unga år.

Många gånger kan övervikt hos barn bero på genetik. Syskon kan vara lika gamla, äta lika mycket och röra på sig lika mycket. Och ändå kan det vara så att den ena är mer överviktig än den andra. Givetvis spelar både rörelse och matvanor roll men det är inte hela sanningen.

När det kommer till kost och träning så tycks socioekonomiska faktorer spela en roll. Det är konstaterat mer övervikt på barn i mindre välbärgade områden. Det kan vara så att man inte har samma resurser att ställa upp på att köra barnen till träningar eller ge nyttig mat. Tiden kan också vara en bristvara. Lever man ett utsatt liv ökar stressen och det påverkar fettlagringen.

BARN MED ÖVERVIKT OCH FETMA

I Sverige har ungefär 25 procent av alla barn upp till 18 år en övervikt, enligt WHO.

Av dessa är det några procent vars BMI är så högt att det klassas som fetma.

Övervikt är kopplat till ökade hälsorisker, som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Även om detta är något som ofta uppträder senare i livet.

Övervikt beror på ärftliga faktorer men också på kosthållning och motion.

Väldigt små barn kan ha en hög andel kroppsfett utan att det räknas som övervikt.

Risken att övervikten eller fetman inte ska plana ut av sig själv ökar vid tre års ålder.

De flesta barn med ärftlighet för övervikt har utvecklats den vid 7-8 års ålder.

Om man ska behandla övervikt hos barn är resultatet bättre ju tidigare man börjar.

Källa: WHO, 1177 Vårdguiden.

Det finns många risker med barnfetma. Diabetes typ 2, cancer och hjärtproblem kan komma senare i livet. Givetvis är det inte så att all övervikt orsakar sjukdomar men chansen är större att må bra om man har en ”normalvikt”.

Det kan vara svårt att prata med sitt barn om övervikt och det kan skada mer än det gör nytta. Enklast och smartast är om man helt enkelt skärper till maten för både vuxna och barn i familjen. Man får styra om vanorna helt enkelt.

Är barnen hungrig innan maten serveras kan det bli en morotsstav eller en bit gurka. Att fokusera på kosten och motionen som hälsofrämjande insatser är toppen, oavsett vikten. Det gäller att som förälder föra in glädjen i rörelse och motion som en naturlig del av vardagen.

Det finns så mycket att välja på. Att spela fotboll i trädgården med kompisar, att cykla när mamma springer, att cykla tillsammans till skolan, att göra en utflykt till badhuset. Enkla saker i vardagen kan underlätta för ett bra liv och en god hälsa och behöver inte kosta så mycket. Bara viktigt att börja i god tid!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *