Priser för extraordinära svenska talanger

Alla kultur- och nöjestokar vet säkert att vi är mitt uppe i ”award season”, som det heter på engelska. Mellan november och februari varje år arrangeras det mänger med internationella galor och prisutdelningar där man hyllar artister, konstnärer, teaterpjäser och filmer.

Här i Sverige är det inte annorlunda. Under samma period delas det ut massvis med priser inom såväl kultur som idrott. Några av de största priserna har redan delats ut medan andra väntar till nästa år.

Guld- och diamantbollen

I november varje år delar Svenska fotbollsförbundet tillsammans med tidningarna Aftonbladet och Sydsvenskan ut priser till årets bästa kvinnliga och manliga fotbollsspelare. Guldbollen går till den manliga spelaren medan diamantbollen går till den kvinnliga. Priserna delas ut under den årliga fotbollsgalan.

I år gick Diamantbollen till Magdalena Eriksson, som spelar i landslaget och klubben Chelsea i England. Till råga på det vann hon kategorin Bästa försvarare. Guldbollen gick för tolfte gången till Zlatan Ibrahimovic. Den snart 40-årige spelaren har återigen bevisat att han är en av världens bästa. Det ryktas även om att han vill komma tillbaka till landslaget och vara med och spela i EM nästa sommar. Enligt de senaste fotbollsrapporterna inför sportspel på nätet har Sverige höga odds (101.00) för att vinna mästerskapet, men de kanske kan bli bättre med Zlatan.

Bragdguldet

Ytterligare idrottspriser har hunnit delas ut i år. Den första december delade Svenska Dagbladet ut sitt Bragdpris. Det har delats ut sedan 1925 och ges till den idrottare som har utfört den största idrottsbragden under året. Den här gången gick det till stavhopparen Armand Duplantis. I år har han lyckats slå hela tre världsrekord. I februari slog han inomhusvärldsrekordet på 6,16 m genom att hoppa 6,17 m. Några veckor senare slog han sitt eget rekord och hoppade 6,18 m. I september slog han utomhusrekordet och hoppade 6,15 m.

Två dagar efter att Armand tilldelats bragdguldet blev han också utsedd till årets friidrottare under Friidrottsgalan.

Guldbaggar

Svenska ”award season” verkar börja med idrott och avslutas med kultur. I januari arrangeras Guldbaggegalan, vilket är Sveriges motsvarighet till Oscarsgalan. Det är Svenska Filminstitutet som delar ut priserna och har gjort det sedan 1964. Från början delades det endast ut priser i tre kategorier. Idag delas det ut i tjugoen kategorier. Den främsta kategorin är Bästa film. I år gick det priset till filmen ”And then we danced”.

Nästa års Guldbaggegala kommer att arrangeras den 21 januari.

Expressens kulturfest

I februari varje år arrangerar tidningen Expressen Sveriges största kulturfest. Under den här kvällen delas det ut priser till kulturprofiler och för prestationer inom kultur. De tre mest prestigefyllda priserna att vinna är Teaterpriset, som heter En bit av Georgs hatt, Satirpriset Ankan och musikpriset Spelmannen. Mottagare 2020 var Linje lusta-ensemblen, Mia Skäringer och Peter Mattei.

”En bit av Georgs hatt” har delats ut sedan 1987 och kan ges till specifika teatrar, skådespelare eller ensamblar. Det är däremot inte Sveriges enda teaterpris. Sedan 1963 har Svenska Akademin delat ut ett eget teaterpris till regissörer och manusförfattare.

Sverige har en ganska hektisk ”award season”. Detta var endast några av de prisceremonier och priser som delas ut för att hylla extraordinära svenska talanger inom kultur och idrott.

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *