Vem kom först – hönan eller ägget? – del 1/2

Är det runt? Är det vitt? Är det gult och kladdigt på insidan? Javisst, då är det en politikers skalle. Dagens debatt i riksdagen var den mest fascinerande jag bevistat. Det röda laget mot det blå skulle spela och alla hade varsin klar favorit. Själv var mina naglar redan nerbitna av spänningsmomentet så jag fick nöja mig med att peta sönder nagelbanden vilket jag lyckades väl med.
”Hon som är fylld av fjädrar och som pickat omkring och letat korn i trädgården kom först. Hur skulle annars ett ägg kunna skapas? Inget som kommer ur jorden direkt.” Den blåa ledaren sa sin mening när debatten hade startat. De röda var inte sena att hänga på.
”Ur äggen kom hönan. Hon var liten först, gul i färgen och sen växte hon med sin uppgift som…”
”Sin uppgift? Vad då växte? Hon är ju redan stor och lägger ägg och…”
Det blev en hätsk debatt. Luften var kvalmig och alla kastade ur sig de mest befängda bevis som de någonsin kunde komma på. Även sådana som inte var påkomna fick plats i debatten.
Efter ett tag blev det tyst i riksdagen sal. De flesta orkade helt enkelt inte argumentera längre. Den blå ledaren hade slitit sitt hår i förtvivlan när hans argument torkat ihop som en vattenflaska i öknen. Den röde ledaren hade skallat sig själv blodig när han envist hade hävdat sin åsikt.
Plötsligt var det en från det gröna partiet som reste sig upp. Han var inte lång så för att han skulle höras ställde han sig på sitt bord. Allas ögon vändes mot honom och han hann bli lite nervös innan han tog till orda.
”För många herrans år sedan hände det en sak på jorden. En vulkan fick sitt utbrott och många människor dog.”
De närvarande tittade på varandra och undrade hur han över huvudtaget hade kunnat komma in i riksdagssalen. Han fortsatte.
”Det var en varm sommardag och efter flera dagars rökutveckling och mullrande steg det upp lava ur vulkanen. Den lade sig som ett orange täcke över jorden och inga varelser överlevde. Katastrofen varade i flera veckor innan lavan hade svalnat och stelnat. Sedan började det bubbla igen. Men inte av värme utan av små, små runda kroppar som trycktes upp ur lavan. De var smutsiga och stank av rök men när de kommit upp till ytan och samlats allesammans såg man vad det var.” Tystnaden i salen var kompakt.
”Ja, vad var det då?” Den röde ledaren ville veta.
”Vad var det för varelser? Vad hände egentligen?” Den blå ledaren kliade sig i huvudet och stirrade på den gröna.
”Det var de sällsynta äggdjuren som hade skapats.”
”Äggdjuren?”
”Vad då äggdjur?”
”Hur kunde de ha skapats?”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *