Varför ska vi äta tomater?

Tomater finns i nästan alla hushåll och är en jättevanlig grönsak. Ibland tröttnar jag på tomater, men inser snabbt att det är smidigt att köpa körsbärstomater och ta med i en påse till jobbet. Jag är dom både till frukost och lunch. Enkelt och smidigt och dom kladdar inte.

Om man googlar på tomater hittar man en hel del. Tomater innehåller lykopenent. Det sitter under skalet och ju rödare en tomat är, desto mer lykopen innehåller den.

Tomatjuice, ketchup och krossade tomater innehåller mer lykopen än färska tomater. Mängden lykopen ökar nämligen vid upphettning och mixning av tomaterna.

En kopp körsbärstomater ger ca 2 gram fibrer, vilket är bra för tarmarna.

Tomater innehåller även folsyra. Folsyra förhindrar överskott av ämnet homocystein (Homocystein stör produktionen av kroppen seratonin, dopamin och noradrenalin som reglerar sömn och humör). Tomater blir man alltså pigg och glad av.

Tomater är inte bara fullproppade med lykopen, utan innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda ögonen från åldersrelaterade sjukdomar.

Dessutom är ju tomater glada och vackra till färgen och kan pigga upp vilken maträtt som helst. Så nu fyller vi på tomatförrådet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *