Vad är Burlesque?

Jag dansar Burlesque på söndagar och många undrar vad det är. Jag googlade för att få fram fakta och här nedan kan du läsa om du är intresserad.

Burlesk är en komedigenre, alternativt en främst historisk form av varitéunderhållning. I båda fallen kännetecknas den av grovkornighet och humor av lågkomisk art. Komedigenren har rötter i folkligt anstruken italiensk 1600-talslitteratur. Varietéunderhållningen har amerikanskt 1800-talsursprung. Den är en allmän stilart men förknippas främst med en strömning från 1600-talet, uppfattad som en reaktion mot tidens etablerade, mer pretentiösa och förkonstlade litteratur.

Begreppet framträdde första gången via Frenceso Bernis Opera burlesche på det tidiga 1500-talet. Bernis betydelse för begreppet innebar att burleska verser för en tid var kända som poesie bernesca. Under 1600-talet fick begreppet vidare spridning via verk som Shakespeares En midsommarnattsdröm och verk av Beaumont; här refererade begreppet burlesk till en grotesk imitation av något dignifierat eller patetiskt.

I Spanien drev Cervantes med medeltida romanser i hans många satiriska skrifter. Även andra verk av Chaucer och Shakespeare – liksom grekisk-romerska klassiker – har av eftervärlden klassats som burleska/burlesker.

Stilarten eller genren syftar på verk av en ”lågkomisk” karaktär, där skämtsamhet, uppsluppenhet och grovkornighet är tydliga inslag. I burlesken finns överdrifter som karikatyrer, och där finns ofta travesti eller parodi. Humoreffekten genereras då av skillnaden mellan stilen och det presenterade ämnet.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *