Östgötateatern ger dig sagor på nätet

Troll, prinsessor och magiska skogar. Runt sekelskiftet 1800/1900 fick konstsagan ett uppsving i Sverige. Inspirerade av folksagornas muntliga tradition och sagomotiv gav en rad framstående svenska författare ut egna konstsagosamlingar. De ville skriva för samhällets alla barn och inte bara överklassens, vilket då var något nytt.

Välkommen att dyka ner i den svenska barnlitteraturens första guldålder, tillsammans med skådespelare från Östgötateatern!

www.ostgotateatern.se 

Pojken som aldrig var rädd av Alfred Smedberg (med Peter Jansson) Längd: 18 minuter

Torpets enda mjölkko har försvunnit och kanske är det trollgubben som tagit henne. Nisse ger sig ut i skogen för att leta rätt på kon när ingen annan vågar. På sin väg möter han fasansfulla varelser, men eftersom han inte är rädd lyckas han få hjälp från oväntat håll.

Alfred Smedberg (1850–1925) var lärare och författare för barn. Han publicerade en mängd sagor, dikter och humoresker. Många kretsade kring just tomtar, troll, häxor och skogsrån. Hans mest kända text är Tomtarnas julnatt (även kallad Midnatt råder).


Flickan i kristallyktan av Hjalmar Bergman (med Ann-Sofie Andersson Kern) Längd: 29 minuter

En pojke tar anställning som dräng hos ett rikt troll. I taket hos trollet hänger en lampa, där en flicka som inte kan ljuga sitter instängd. Pojken utlovas flickan i lön, men han är på väg att bli lurad.

Hjalmar Bergman (1883–1931) är mest känd för sina romaner och sin dramatik (så som Markurells i WadköpingFarmor och vår herre och Swedenhielms), men han skrev även noveller och filmmanus samt sagor för barn och unga.


Guldbockarna av Anna Wahlenberg (med Caroline Harrysson) Längd: 16 minuter

Tre guldbockar sliter sig från vagnen hos en vänlig fe. Tre drängar fångar in dem och som tack får de behålla de värdefulla djuren. Men de får akta sig så att inte bockarna rymmer…

Anna Wahlenberg (1858–1933) var författare, debattör och en av sin tids mest spelade dramatiker. Hon lyfte återkommande frågor om kvinnans situation och ofrihet i relation till mannen och i sina sagor kombinerade hon en förtrollande sagomiljö med vardagens problem och händelser.


Pojken och Trollen eller Äventyret av Walter Stenström (med Jesper Barkselius) Längd: 34 minuter

Skogen är ingen vanlig skog, utan en skog där trollen i det gråa berget regerar. En klassisk saga med magiska inslag om en äventyrslysten pojke och en tillfångatagen prinsessa.

Walter Stenström (1881–1926) var teaterkritiker, dramatiker och grundare av kulturorganisationen Skådebanan. Han skrev komedier och sagospel som framfördes av amatörer och professionella på bland annat Skådebanans friluftsteatrar och Folkets Teater i Stockholm.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *