När jag var liten…

… hade vi inga datorer i skolan. Vi hade en stencileringsmaskin på vinden i Kyrkskolan och den luktade starkt av den lila färgen som broderade pappret. Tror inte det fanns nån annan färg än lila… Sen hade vi diabildsprojektor och en svart tavla som fröken skrev på med krita. Nu är det andra bullar som gäller.

Den svarta tavlan har ersatts av en whiteboard och det är tusch som gäller. Datorer finns i alla klassrum och eleverna har mobiler i tidig ålder. En 5-åring är bättre på datorer än jag….typ.

Nu börjar det även komma in en å annan digital smartboard. Det är otroligt vad tekniken kan hjälpa till i vår vardag och i skolan.

En smartboard är alltså en stor tryckkänslig tavla på vilken en projektorbild skjuts. Starta datorn och din bild visas på tavlan. Dessutom är tavlan tryckkänslig och med hjälp av mjukvaran kan man anteckna på en hemsida, bild eller PDF. Helt fantastiskt. Tänk om vi haft det på min tid.

Smartboarden används också för att engagera elever på ett annat sätt än tidigare. Det är inte alltid så lätt att hålla fokus när fröken pratar. Dessutom får läraren mer tid att planera och kan dela digitalt innehåll med sina kollegor.

Nuförtiden går teknik, data och utrustning hand i hand på ett helt annat sätt än det gjort tidigare. Lösningarna är högkvalitativa och tar hänsyn till mål och behov. Det kan även användas för videokonferenser. Tekniken och kvalitén är så pass bra så att det känns som att man sitter i samma rum. Det spar ju både tid och miljö i form av färre resor.

Smartboardpriserna är sänkta inför nästa år så vill man göra ett klipp kan det vara läge nu. Dessutom kan man boka in sig på en utbildning för att kunna utnyttja alla fina och smarta finesser. Och det kan behövas, speciellt för oss som inte längre tycker det är kul att veva på en stencileringsapparat!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *