Lite vindruvor kanske?

Vindruvor från vinsläktet finns i 60-70 olika arter och är en druva som har odlats och använts av oss människor sedan lång tid tillbaka i historien – där den framför allt har använts som färsk frukt, i torkad form som russin eller som basvaran i det som är vin.

För att lyckas med odling av vindruvor så är det mycket som behöver falla in rätt i klimatet och miljön. För att de ska utvecklas till att ge rikliga och bra skördar behöver de ha en lång och varm sommar. De är beroende av varmt klimat och en varm jord för att de tar tid på sig att mogna.

  • Plats och läge
    Vindruvan älskar sol och värme. Det lättaste sättet att odla på är i växthus eller på en inglasad balkong, eftersom att detta ger den långa och stabila värme som vinrankan behöver för att växa till sig. Vissa varianter går också utmärkt att plantera ute på friland eller i pallkrage, även de som kanske till en början står i växthus går bra att plantera ut när det blivit varmare. Det är inte själva kylan eller vintern som gör det svårt att odla vindruvor, utan det beror på den ganska korta säsongen vi har, för att de ska hinna mogna.
  • Jord
    Innan plantering är det viktigt att jorden är uppbyggd på rätt sätt, för vinrankorna trivs bäst i jord som är djup, lerblandad och gödslad. Kan du få till ett pH-värde på omkring 7 är det idealiskt och gödslar du på med stallgödsel och kompost ger du rankan mycket goda möjligheter att växa till sig. Använd gärna jord för rhododendron utan kalk.
  • Vattning
    Vattna regelbundet under växtens första år, efter det krävs minimal bevattning.
  • Beskärning
    Hemligheten i en bra skörd ligger i noggrann och detaljerad beskärning, där målet är att ha några huvudrankor som ger sidorankor, på vilket blommorna växer och slutligen druvklasen växer fram.

Som vanligt finns det mycket att läsa om vindruvor när man googlar. Nedan hittar du näringsvärdena

Vikt standard (g)100

Energi (kcal)70

Energi (kJ)291

Kolhydrater (g)15,60

Fett (g)0,15

Protein (g)0,63F

ibrer (g)1,25

Fullkorn totalt (g)0

Sockerarter (g)16,1

Summa mättade fettsyror (g)0,05

Summa enkelomättade fettsyror (g)0,01

Summa fleromättade fettsyror (g)0,03

Vitamin D (µg)0,000

Vitamin C (mg)2,5

Folat (µg)6,0

Järn (mg)0,230

Salt (g)0,00

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *