Hur ska man äta när man blir äldre?

Nu har Livsmedelverket kommit ut med lite riktlinjer för hur äldra ska äta. Intressant läsning. Det behövs mer protein, många små måltider och gärna en klick grädde till efterrätten. Äldre får ofta sämre aptit och då uteblir ju näringen. bra mat behövs för att undvika till exempel risken för fallolyckor.

Man kan ju äta samma mat som tidigare men med andra proportioner.  Äldre behöver till exempel mer protein och D-vitamin än andra vuxna. Många äldre får minskad aptit med åren och då kan de behöva äta lite annorlunda för att få i sig allt de behöver. Äldre med god aptit kan utan problem fortsätta äta som de har gjort i yngre år. För dom och andra vuxna funkar Livsmedelsverkets råd om till exempel mer fullkorn och grönsaker och mindre kött bra.

Sen finns det dom med sämre aptit som behöver öka mängden protein på bekostnad av annat som potatis, pasta och ris. Det kan också vara en god idé att välja feta produkter i stället för magra och att tillsätta mer fett vid tillagningen.

Det kan vara frestande att äta en kaka i stället för lunchmat, men det är viktigt att fortsätta äta vanlig mat. Det behöver kanske inte vara en hel lagad måltid till lunch men en matig smörgås är mycket bättre än en kaka och om aptiten minskar kan det vara lättare att få i sig maten om den delas upp i flera små näringsrika portioner under dagen.

Maten är viktig ur många aspekter. Den kan ha en positiv effekt på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar och minska risken för fallolyckor. För lite mat och dryck leder till svagare muskler och sämre balans vilket ökar risken att ramla. Tillräckligt med mat och vätska bidrar till att vikten hålls stabil, att musklerna fungerar som de ska och till bra benhälsa. Lite extra muskler och en stark benstomme hjälper även till att minimera skadorna vid en fallolycka.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *