Har du nån tur?

Tankar om tur och otur

Hur kommer det sig egentligen att vissa verkar ha turen på sin sida för jämnan, medan andra mest verkar drabbas av otur? Det här är intressanta tankar när man skriver skönlitteratur, för många av ens karaktärer är faktiskt otursdrabbade. Annars blir det inte någon spänning, för om alla har turen med sig hela tiden händer det knappast något som är värt att skriva om. Turen fluktuerar nog ganska mycket genom livet för de flesta. Ibland går det bra och andra gånger går det mindre bra. Men tänk om man kunde få lite hjälp på traven och faktiskt lyckas vända sin tur?

Möt Fortuna, gudinnan av chans, tur och öde

I romersk mytologi trodde man att Fortuna var lyckan och slumpens gudinna som stod för ödets tvära kast. Hon var extremt populär under antiken och många gånger var hon avbildad med ett ymnighetshorn som var fyllt med skatter som aldrig tog slut. Ibland var hon även avbildad med ett hjul, vilket är samma sak som det moderna lyckohjulet som man bland annat ser på tivolin. Lyckohjulet är därför en tradition som började för tusentals år sedan och Fortuna stod själv bakom hjulet.

Visst är det fascinerande med det snurrande lyckohjulet och förhoppningen om att det ska stanna i precis rätt tid för att ge vinst? När man ser lyckohjul på Liseberg eller Gröna Lund kan man komma ihåg det här nästa gång, hur lång den här traditionen egentligen är och vilken historia som ligger bakom den. Ibland kunde man istället se Fortuna ståendes på ett klot, men principen var densamma. Vissa gånger trillar man av klotet, men andra gånger lyckas man hålla sig uppe och ta sig framåt. Hon hade även ett roder ibland och det visade att hon styrde över ödet.

Än idag är idéen om Fortuna och tur något som är högst levande. Det ser man inte minst i nätcasinon där man spelar på olika hasardspel som slots. Ett sådant spel kräver inte någon strategi eller teknik, utan det är slumpen eller ödet som styr ifall man vinner. Om man till exempel tittar på en slot med progressiva jackpottar så ser man snabbt hur många det är som inte har haft turen på sin sida. Den progressiva jackpotten växer nämligen varje gång någon spelar utan att vinna. Den blir gigantisk till slut, men så plötsligt kommer det någon som lyckas spela vid precis rätt tillfälle och på precis rätt spel. Var det ödet som guidade personen eller var det helt enkelt en slump?

Även om man inte är någon religiös eller vidskeplig person kan tanken på tur och öde vara intressant. Det behöver inte heller handla om hasardspel, även om Fortunas inflytande är väldigt tydligt just där. Just litteratur är intressant också, för det är ett spännande ämne att skriva om någon som har varit på botten för att sedan hamna på toppen eller tvärtom. Vad man än tycker om det här kan det vara en bra idé att skänka en tanke till Fortuna nästa gång man skulle behöva lite tur. Vem vet? Hon kanske hör dig och bestämmer sig för att skänka lite lycka.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *