Har du ätit upp allt nu?

1,3 miljarder ton matsvinn globalt per år, läser jag att det blir. Vi är ganska dåliga att ta vara på maten vi köper. FN har ett mål att halvera matsvinnet till 2030. Jag undrar hur det går.

Jag lever ensam och är noga med att bara köpa det jag behöver. Det är väldigt sällan jag kastar mat och det är jag glad över. Vad det gäller utrymmesmat, onödig mat som fikabröd, glass, pizza, så kommer 15% av våran mat från de källorna.

Det är skrämmande 20% av svenska ungdomars energiintag som kommer från utrymmesmat. Inte konstigt att var femte ungdom har övervikt eller fetma. Det kan man läsa på livsmedelverkets sida. Vi äter för lite frukt och grönt och för lite fisk och för mycket kött.

Nu har det varit jul och det är viktigt att vi försöker ta vara på maten som blev över. Pytt-i-panna, helt enkelt. Ta vara på maten, spara pengar och var rädd om våran jord. Och framförallt, var rädd om din kropp.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *