En hjärtefråga

Att träna är ju underbart skönt och jag märker att jag mår bra av det. Jag fick mail imorse från Runners World där det finns ett reportage om hur positivt det är för hjärtat att vi tränar. Numera tror inte forskarna att ökningen av hjärtats storlek är den enda stora förändringen som sker med träning. Hjärtat blir nämligen mer effektivt. Blodet i ett vältränat hjärta går in och ut i samma hjärtslag och stannar inte i kammaren utan behåller sin rörelseenergi i ett flöde.

Det är vid hög puls som idrottares hjärta visar sin enorma kapacitet att cirkulera blodet. Idrottare har en större hjärtvolym, en större motor, som kan förse kroppen med syresatt blod. Men de undersökningar som gjorts på idrottare genom åren har företrädesvis varit i vila och då går det inte att se om deras hjärta också har en förändrad funktion. Vid en maxpuls på 190 slag har hjärtats kammare cirka 315 millisekunder på sig att fyllas och tömmas på blod. Ett otränat hjärta fylls med cirka 100 milliliter blod, medan elitidrottaren ska hinna cirkulera upp mot 190 milliliter på samma givna tid. Hur är det möjligt?

På sjukhuset i Lund finns nu en ny ergometercykel som kan användas i MR-kameran. Med den finns möjlighet att arbeta på högre belastningar och därmed högre puls.
Genom att använda en ny magnetkamerateknik som kallas tredimensionell tidsupplöst MR för att visualisera blodflödet genom hjärtat, kan forskarna i Lund på nya sätt undersöka skillnader i förmåga att fylla och tömma hjärtat på blod. Med denna metod hoppas vi kunna identifiera mekanismerna bakom idrottshjärtats prestationsförmåga.

 Spring för livet

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på En hjärtefråga

  1. Dixi Wonderland skriver:

    Jag märker också så stor skillnad nu när jag är ute och går så mycket med alla hundarna. Känner mig piggare och gladare samt att jag orkar mycket mer. Mitt mål är att börja springa mellan alla hundarna för att öka pulsen samt att det går lite snabbare då 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *