Bra mat

Jag åt pasta och köttfärssås till lunch. Lite fetaost, broccoli och gräddfil. Och några oliver till. Mums. Det blir samma ikväll, matlådorna ska betas av. Jag jobbar vidare med att försöka få i mig alla vitaminer. B-vitamin finns i många matvaror. B12, folsyra och B6 är viktigast.

B-vitaminer är viktigt för många saker men framförallt ämnesomsättningen, tillverkning av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och bildningen av viktiga beståndsdelar i kroppens DNA. Kroppen kan inte tillverka B-vitamin själv, vi måste få i oss det genom maten.

B-vitamin finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Vissa typer av B-vitamin finns även i frukt, grönsaker, baljväxter och spannmål. Brist på B-vitamin kan ge symtom om trötthet, yrsel, depression, domningar, barnlöshet och lättretlighet. Om du hör tillriskgrupperna för B-vitaminbrist eller misstänker att du inte får i dig tillräckligt med B-vitamin genom kosten bör du rådgöra med din läkare. Ett enkelt blodprov kan avgöra om du lider av B-vitaminbrist.

Efterson B-vitamin finns i många animalista produkter såsom kött, fågel, fisk och ägg. B12 finns bara i vegetabiliska produkter och är man vegetarian bör man ta tillskott av just B-vitamin. Så det gäller att äta varierat.

Finns det i köttbullar, matte?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Bra mat

  1. Anita Birgitta skriver:

    Pasta och köttfärssås är ju så gott. Går alltid hem här hos oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *