Boktips

Jag har läst en bok av Alan Ayckborn om teater.  Jag håller med om allt han skriver, det är sällan det är så men nu är det verkligen så. Han är en av världens mest spelade teaterförfattare och har otroligt kloka och smarta råd att ge både vad det gäller skrivande och regisserande. Imorse läste jag bland annat om hans idéer.

Han skrev att han ofta får frågan var han får sina idéer ifrån. Journalisterna tror att jag har ett skåp där jag förvarar idéerna och bara öppnar och plockar fram, men så är det ju inte. Det som gäller är att man tar vara på tankarna som kommer. Man måste lära sig att känna igen tankarna och direkt fånga upp dom. Och det är ju lite så det är.

När jag får en tanke om vad jag ska skriva måste jag direkt skriva ner det annars glömmer jag bort det. Spelar ingen roll om det är en kortberättelse, en tanke till ett bokkapitel eller något annat. Direkt ner på pränt bara.

Och så är det, vi som skriver har inget skåp med idéer, men vi måste lära oss känna igen dom när dom kommer och direkt ta till vara på tankarna. Utifrån detta kan vi sen jobba vidare och utveckla det vi skrivit. Det är ett ständigt levande dokument – teater!

Från sommarens uppsättning

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *