Banan som mellis

Banan härstammar från sydöstra Asien och var känd i Europa redan under antiken. Den har senare införts till Afrika och framför allt till Centralamerika, där den är både en viktig matvara och en exportprodukt. Ordet banan kommer från spanskans och portugisiskans ord för banan, ”banana”, som i sin tur troligen är lånat från ett språk i Kongo.

Bananer är ett riktigt bra mellanmål. Det är enkelt att ta med sig i väskan och behöver inte värmas i en mikro eller ligga i ett kylskåp. Jag äter ofta bananer som mellanmål och nedan kan man ta del av anledningar att äta just den gula frukten.

Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt. Dessutom innehåller de en rad olika vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer.

En studie gjord vid Imperial College of London visade att barn som åt en banan om dagen löpte 34 procent mindre risk att drabbas av astma.

Ett barn som äter bananer och apelsiner under sina första två levnadsår löper lägre risk att drabbas av barnleukemi. Eftersom bananen också är en bra C-vitaminkälla kan den bidra till att minska förekomsten av fria radikaler som är kända för att kunna orsaka cancer. Ett högt intag av kostfibrer från till exempel banan ger också en minskad risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.

Studier har visat att personer som har diabetes typ 1 och äte mycket kostfibrer har låga blodsockernivåer. Personer med diabetes typ 2 får lägre nivåer av blodfetter, blodsocker och insulin om de äter högfiberdieter. En medelstor banan ger ungefär tre gram kostfibrer. Livsmedelsverket anser att en lagom fibermängd för vuxna är ungefär 25-35 gram fibrer om dagen.

Bananer innehåller höga nivåer vitamin B6, som tros kunna bidra till att lindra klassiska PMS-symptom som till exempel humörsvängningar.

Bananer kan underlätta vid såväl förstoppning som diarré. Det höga fiberinnehållet i bananer bidrar till att normalisera tarmrörelserna och vid diarré kan bananer hjälpa till att återställa elektrolytnivåerna, särskilt av kalium.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Banan som mellis

  1. Hilma Eklund skriver:

    Hoppas du har en bra fredag fina du, kram! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *