Avokado

Avocado är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i öder. Numera odlas arten över hela världen på platser med bra klimat. Avokado blir ett 20 meter högt träd och har 12-25 cm långa blad.

Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna. Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt och skalet mörkgrönt. Enn normalt träd ger ca 120 frukter per år.

Den äts vanligen rå, ofta i sallader och förrätter och serveras i halvor med kärnan borttagen. Den är mogen när kärnan lossnar och köttet har lagom mjuk konsistens.

Löjrom, majonnäs eller enklare kaviar är omtyckta ingredienser när den serveras som förrätt. Den kan också skäras i mindre skivor eller bitar och blandas i sallader.

Det finns många anledningar att äta avokado. Det är en myt att den gör dig fet eftersom fettet som är rikt på fleromättat fett, även finns i olivolja och är bra för hjärtat. Avokado kan även minska hungern och ta bort sötsuget.

Den består av 14 mineraler, protein, 18 essentiella aminosyror, fibrer omega 3 och vitaminer. Inte nog med det, den skyddar mot hjärtsjukdomar, diabetes och cancer.

Avokadon passar till nästan allt. På smörgåsen, innan träning, som mellis, till frukost eller lunch. Jag använder ofta avokado istället för sås, helt perfekt.

Äter du avokado? Har du några favoritrecept?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Avokado

  1. jessy skriver:

    Jag gillar det mest i sallad och så annars äter jag det knappt aldrig faktiskt!

  2. Dixi Wonderland skriver:

    Jag älskar avokado men har ofta otur när det gäller att få tag på mogna men gott som fan är det 😀

  3. Emma Engström skriver:

    Jag äälskar avokado! Såå gott till tacos 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *