Att sova är viktigare än man tror

Påverkas du av vinterns mörker? Det gör jag. Man blir lite slöare och fortare trött när det är mörkt och trist ute. När snön kommer och lyser upp brukar jag bli lite piggare. Jag somnar ganska tidigt på kvällarna och vaknar även tidigt. Jag sover ganska bra, även om Leidy ligger vid mina fötter, men ibland är det svårt att sträcka ut sig….

Det finns en del tips att läsa om för att man ska sova gott. Dels tipsas det om att man ska städa sitt sovrum. Kanske mest har psykologiska effekter…

Sen kan man se till att man har tillräckligt med vitamin B5, som är ett motgift mot stress. Det stabiliserar även blodsocker och motverkar inflammationer. Har man brist på B5 kan symptom som trötthet, inflammation, depression och grått hår komma. Huvaligen…

Givetvis ska man ha släckt i sovrummet också. När det är mörkt så utsöndrar hjärnan melatonin. Det är ett hormon som hjälper till att reglera den biologiska klockan.

Sen ska man givetvis se till att man har en skön säng att sova i. Man ska byta madrass var femte år och vända på den var tredje månad. Det var lite nytt för mig.

Vissa forskare anser att man kan somna riktigt snabbt om man tänker på ett vattenfall eller en rofylld strand…. Ja, knepen är många.

Viktigt är ju att vi sover bra och om vi byter madrass eller tänker på vattenfall spelar ju ingen roll. Sover vi bra så funkar vi bra under den vakna tiden! Och det är det viktigaste!

ZZZzzz…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att sova är viktigare än man tror

  1. Ethel skriver:

    Ja man blir ju helt slut av att inte få sova. Jag fungerar verkligen dåligt de dagarna. Det händer mig då och då. Mest för att jag antingen har sovit för mycket nätterna före eller att jag inte kan slappna av (tänker på något som hänt). För det mesta funkar det dock, som tur är. Det där med vattenfall eller en lugn strand ska jag prova.

    • Pia Widlund skriver:

      Jag funkar också dåligt om jag inte sover på regelbundna tider. Att somna i soffan på eftermiddagen är inte bra, då kommer jag i otakt direkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *