Vad väljer vi?

Ibland vill vi drömma oss bort och se och göra något annat. Vi läser böcker, ser filmer, teveserier och går på teater. Underbart att få ladda batterierna med något som inte hör till verkligheten. Det behöver vi alla göra.

När man väljer mellan att se en film eller gå på teater skulle jag hellre gå på teater oftare än jag gör. Men visst är det enklare att sätta på en film och slå sig ner i soffan med täcke och en morgonrock. Och Leidy i famnen.

Det har också en ekonomisk aspekt. Att köpa en DVD är en kostnad och filmen kan du se om och om igen, precis när du vill. Och du kan trycka på paus för att hämta kaffe. En teaterbiljett kostar allt från 200kr och uppåt. Du måste byta ut morgonrocken mot något annat, fixa hundvakt, ta bilen och åka och ha paus när det är paus.

Ändå är det roligare och mer spännande att se något live. Eller hur? Ni vet att jag beskrivit feelingen när man kliver ini teatersalongen. Att känna doften av spänning och förväntan, att se ridån gå isär, att se ljuset höjas och ljudet komma emot dig.

Att få trängas i foajen vid garderoben och fikapausen. Stå i kö vid toan och gå långt till parkeringen efter föreställningens slut. Det är härligt med teater, jag lovar.

Att stå på scenen är underbart kul och spännande. Jag hr medverkat i ca 500 olika föreställningar. Musikaler, operetter, sånglustspel, farser och komedier. Ibland har vi spelat 4 föreställningar ibland 40 föreställningar. Men ingen föreställning är den andra lik.

Teater utspelas i nuet. Här och nu och kan inte upprepas. Publiken måste vara vaken för att uppfatta vad skådespelarna säger och skådisarna måste vara på alerten och leverera. Både genom repliker, ansiktsmimik och kroppsspråk.

Och det är väl det som är tjusningen med teater kontra film. Att se och höra i nuet!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad väljer vi?

  1. Längesen jag var på teater nu faktiskt. Vore kul att se någon föreställning snart 🙂

  2. Dixi Wonderland skriver:

    Jag går aldrig på teater men min sambos farmor och farfar är med i en teaterförening. Dom har i alla år delat ut teaterbiljetter men det är inte riktigt min typ av underhållning. Tror tyvärr att man blev avskräckt när man gick i skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *