Vad inspirerar dig att träna?

Jag har alltid rört på mig i olika former. Dansen är väl det som följt mig i över 30 år då jag undervisat i jazzdans. Jag har varit rädd om kroppen, nästan maniskt, och inte utsatt mig för onödiga risker som störtlopp, klättring, bollsporter med kroppskontakt osv. För om jag skulle bli skadad så skulle jag inte kunna dansa. På så sätt har jag klarat mig bra.

De senaste åren har jag kommit igång med både löpningen, cykel och simning. Simning är skönt och bra för hela kroppen. Man kan duscha huuur länge man vill, passa på att göra hårinpackning, basta och bara njuta av att ha varit duktig i direkt anslutning till simningen. Ingen dyr sport heller, det enda du behöver är baddräkt och klippkort till badhuset.

Cykel är skönt. Att komma ut i naturen, känna dofter, höra fåglar och porlande bäckar. Visst har jag skrapat knäna ett par gånger men annars har det gått bra. Cykelsporten kan däremot bli ganska dyr. Cyklar kostar huuur mycket som helst och när man köper en bör man kosta på sig en bike fit, dvs prova ut sadel, pedaler, ställa in styre osv. Annars kanske man sitter fel i flera hundra mil och skaffar sig skador på kuppen, inte bra.

Sen tillkommer cykelbyxor, tröja, hjälm, skor, handskar, jacka, vattenflaska, cykeldator och säkert lite extra krimskrams. Man kan köpa sig fattig på kuppen och får vara beredd att stoppa och bara investera i det viktigaste.

Löpningen då. Ja, ett par bra skor är en självklarhet. De finns i olika färger och former och jag har köpt samma märke i flera år nu. Finns säkert dom som är både bättre och dyrare men allt sitter inte i skorna! En sport-BH, byxor, strumpor och en tröja. Kanske ett par solglasögon och en keps. Sen är det bara att börja springa.

Korta rundor först som man kan blanda med snabba promenader. Sen ökar man både sträckan och hastigheten. Flåset kommer, det är bara att köra på. Vill man kan man alltid dra iväg på löparkurser eller anlita någon löpcoach som kan bättra på springstilen. Jag har gjort båda två. Och det är både kul och lärorikt. Vissa saker har jag tyckt varit bra, andra mindre bra. Man tar de bitar man vill helt enkelt.

Vad är det då som gör att man tränar? Ja, givetvis mår man så mycket bättre. Jag har tappat några kilo, fått bättre flås och hade fina resultat på företagshälsovården när vi var där med jobbet. Jag har inte varit förkyld på bra länge och jag tror att min motståndskraft mot sjukdomar har bättrats på genom träningen.

Givetvis är det också kul att anmäla sig till Vårruset, att springa med glädje och skratt tillsammans med flera tusen andra tjejer. Skulle gärna springa med killar också men då får det bli andra tävlingar. Och givetvis är det kul att spurta när man ser de röda siffrorna blippa fram i MÅL-området. Att höra hejaropen, känna lyckan när medaljen hängs runt halsen, äta banan och kexchoklad och höra alla musiker längs med banan.

Ja, det är väl därför jag tränar. För att må bra och för att se resultaten bli bättre.

Varför tränar du?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vad inspirerar dig att träna?

  1. Ethel skriver:

    Nu för tiden, för att hålla hälsan intakt. Om det sen hjälper kan jag bara hoppas. Men även för att kunna äta mer än jag skulle kunna om jag inte rörde på mig. Sen är det ju roligt! Fast inte alltid när man är ute och springer i hällregn och göteborgsblåst. Fast ändå härligt när jag väl kommit hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *