Intervju med Håkan Tendell

Håkan Tendell, vem är du och vad gör du på dagarna?

Jag är en man i mängden. Arbetar för staten.

Berätta kort om handlingen i din bok Göteborg Noir?

Den inleds med en helt vanlig kidnappning för uttag i bankomat. Ett ungt par råkar illa ut. Killen i paret sparkas ned. Hans gravida flickvän blir fortsatt kidnappad. Säljs runt till olika lägenhetsbordeller. Polisen har inga spår efter vare sig henne eller gärningsmännen. Killen lackar ur och förvandlas till en enmansarmé som börjar rensa på gatorna. Eftersom han lever i ovisshet om hans flickvän lever eller inte låter han sig förföras av sin flickväns tjejkompis. Sen fortsätter han mörda kriminella samtidigt som han gör tafatta försök att hitta sin flickvän. Ytligt sett är boken en orgie i våld. På djupet är det en detaljstudie i hur en människa kan förvandlas från skötsam kontorist till innehavare av lägsta möjliga moral.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Fyra år. Det är för länge. Jag fick under resans gång uppdatera detaljer som inte längre stämde överens med verkligheten. Till exempel bytte SKL namn till NFC.

Du har tryckt din bok själv, har det gått ihop sig ekonomiskt?

Inte det minsta. Hade jag tagit alla tusenlappar jag investerat i boken och i stället skänkt dem till Frälsningsarmén hade jag förmodligen gjort fler människor glada än antalet människor som läst min bok och blivit glada, men för varje enskild läsare som berättat för mig att de haft behållning av boken har det i vart fall värmt mitt hjärta. Folkets kärlek är min belöning.

Hur har du jobbat med att marknadsföra boken?

Det mest udda jag gjorde var att skicka ett exemplar av boken till nästan varje västsvensk fotbollsklubb i de tre högsta divisionerna med en hälsning om att de kunde avnjuta den hårdkokta romanen i spelarbussen och få adrenalinkickar. Min tanke var att spelarna skulle börja kriga om att få läsa boken och på så sätt skapa en hype, men jag antar det var någon på kansliet som fick boken och så satt spelarna och krökade i bussen samtidigt som de kollade på YouTube-klipp med epic fails.

Varför ska man läsa Göteborg Noir?

Slutet är så tragiskt vackert. Jag grät när jag skrev det. Men kanske var det mest glädjetårar över att jag äntligen var klar.

Har du någon mer bok på gång?

Göteborg rouge. Uppföljaren. Den ska bli den blodigaste romanen i den svenska litteraturhistorien. Sen är det viktigt att den får nån slags handling också.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *