Tycker du om ägg

Ägg är en märkvärdig produkt på många sätt – i sin egen praktiska förpackning, fullproppad med nyttigheter och med en hel berättelse på skalet.

Ägg är fullmatade med protein och andra nyttigheter. Gulan ger ett riktigt vitamintillskott, främst av vitaminerna A, E, D och folat – och en dos nyttiga mineraler som järn och selen. Dessutom är kokta ägg inte bara bra på påskbordet utan även som praktiskt förpackad utflyktsmat eller som snabbt mellanmål efter träningen.

Är ägget gammalt?

Ägg är ett hållbart livsmedel som är bra att ha hemma. Många testar äggets färskhet genom att kolla om det flyter. Ett färskt ägg sjunker till botten och ett äldre ägg flyter. Men att det flyter betyder inte nödvändigtvis att ägget är oätligt. Det märks nämligen direkt på ägg när de inte går att äta – lukta och smaka. Ett dåligt ägg luktar och smakar mycket illa.

Knäck ägg-koden

När du köper ägg i butik finns mycket information både på kartongen och på själva äggen. Koden på äggen berättar bland annat varifrån äggen kommer och om äggen är ekologiska, kommer från frigående höns eller burhöns. Knäck koden – lär och imponera med dina nyvunna kunskaper vid släktmiddagen i påsk! Du hittar all information om märkning på ägg via länken nedan.

Ägg och kolesterol

Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *