Tidningen Skriva

Nu är nya numret av tidningen Skriva ute. Jag prenumererade tidigare men har slutat. Det är en jättebra tidning men jag hinner aldrig läsa den och därför bestämde jag mig för att avsluta prenumerationen. Men för oss som skriver är den toppen

Det är tips om festivaler, föreläsningar och diverse skrivtips. Dessutom är det ett gäng med trevliga intervjuer. Både av kända och okända författare och det är intressant att läsa. Det finns också många novelltävlingar och tips om skrivarkurser.

Det är ju inte bara att börja skriva, man måste tänka på en hel del saker. Givetvis är det bra att skriva på, många har bara tankar i skallen utan att göra något åt dom och det är ju synd. Men när man har kommit igång så inser man att det finns en hel del man kan utveckla.

Dels bör man jobba fram ett synopsis. Ett tidsschema som beskriver vad boken ska handla om i stort. Kanske kapitel för kapitel, vilken tid på året det är, vilka som ingår i kapitlet och när man skrivit kan man notera antal tecken.

Man kan också skriva hur olika karaktärer förändra och utvecklas och notera när nya karaktärer kommer in i berättelsen, eller lämnar den. En sak som är också är viktig är var man befinner sig. På biblioteket, i skolan eller hemma. Man måste veta exakt så man inte bara byter miljö eller beskriver något annat mitt upp i alltihop.

Ju mer man skriver, vare sig det är långa eller korta berättelser, ju mer sugen blir man på att utvecklas. Man tror att det är jättebra från början, men när man anlitat en testläsare kanske man inser att det finns lite att jobba med.

Jag anlitade en lektör när jag tyckte att jag var ”färdig”. Det är viktigt att någon gång känna sig färdig så man inte bara skriver och skriver och ändrar och ändrar. Någon gång måste man sätta ner foten och säga; Jag är klar!

Det är en hisnande känsla att säga det och häftigt och förväntansfullt när man skickar in sitt manus till diverse förlag för att hoppas bli antagen. Något som endast ett fåtal får vara med om. Men det viktiga är att aldrig ge upp och att hela tiden inse att man kan utvecklas och lära sig nya saker!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Tidningen Skriva

 1. Dixi Wonderland skriver:

  Tråkigt att du inte hann läsa den :/

 2. Christer Holm skriver:

  Har nog aldrig läst den tidningen, gillar att skriva men tror att även jag inte hade haft tid för den. 🙂

 3. Linda skriver:

  Hoppas att det gillas!
  Svar: Ja kommer nog bli så nice! Skall bli helt underbart att åka till Dubai!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *