Tänker du på ditt hjärta eller är du hjärtlös?

Hittade några bra punkter för att hålla igång träningen.

1. Rör på dig

Att motionera har en rad hälsofördelar och fysisk aktivitet är bra för både hjärta och kärl. Kom ihåg, alla former av motion är bättre än ingen! Rör på dig minst 30 minuter varje dag. Har du ett stillasittande jobb? Använd ståbord ibland och ha som vana att gå ut på lunchpromenad.

2. Ät mat som är bra för kroppen

En hälsosam kost och livsstil är viktigt för att bibehålla en god hälsa och kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

Vårdguiden rekommenderar bland annat att du som vuxen ska äta minst 500 gram grönsaker, frukt och bär varje dag. Det motsvarar två frukter samt två nävar med grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

– Att ta hand om sitt hjärta handlar om att tänka lite extra på sin livsstil. Att röra på sig regelbundet, äta bra näringsrik mat, se över vardagsstressen och sömnen är för många lågt hängande frukter som man kan påverka.

3. Minska ditt alkoholintag

Risken för att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar ökar om du dricker för mycket alkohol. Se över och minska din alkoholkonsumtion om du är i riskzonen.

4. Kärlekens dag

Alla hjärtans dag är en kärlekens dag, oavsett om du är i en relation eller inte kan du ge dig själv extra omtanke. Närhet, fysisk aktivitet och till och med skratt gör att endorfiner frigörs och det är kroppens eget må bra-hormon. Ta ett mysigt bad och titta på en komedi för att utsöndra endorfiner.

5. Sov ordentligt

Se till att sova 6-8 timmar varje natt för att orka med vardagliga påfrestningar, jobb och fritid. Vid sömnbrist kan ditt immunförsvar påverkas och göra att du lättare blir sjuk. Att sova tillräckligt kan dessutom minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.

6. Stressa mindre – har du koll på varningssignalerna?

Det är viktigt att inte stressa för mycket, för kom ihåg att du faktiskt kan bli sjuk av stress. Känner du dig trött även när du har sovit länge, har svårt att koppla av, känner dig uppgiven och har ångest?

Det är några vanliga varningssignaler. Pågår det under en längre tid kan stressen i värsta fall leda till hjärtinfarkt. Om du röker får din kropp dessutom dubbel belastning vid stress. Summa summarum – rök inte och ta dig tid för återhämtning och sömn.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *