Sparar du något?

Jag läser om att det är bra att spara. I dessa tider kan det vara bra att ha en buffert om något skulle hända. Å andra sidan har det alltid varit bra med en buffert.

Det viktigaste är att man kommer igång med sparandet och att man gör det i ett tidigt stadium. Redan första lönen. Om man skaffar sig ett sparkonto och ser till att det dras pengar så ser man dom aldrig och behöver inte sakna dom. Då kan det bli enklare.

Att själv föra över pengar till ett sparkonto kan vara lite lurigt i och med att man lätt ”glömmer det”. Och att man kommer på att pengarna ska gå till något annat.

Det kan även vara en bra tanke att ha 2 olika konton. Ett för kortsiktigt sparande om det skulle hända något akut. Om bilen, tvättmaskinen eller frysen skulle gå sönder. Alltså inga bundna pengar.

Sen kan man skaffa ett konto som man har för långsiktigt sparande. Till exempel ett IPS-konto. Där man man välja om man vill spara i fonder, aktier eller sparkonton och det kan vara en god tanke att sprida sina risker.

Även om man inte har så mycket pengar så är det bra att starta ett sparande. Om det så bara är 200 kronor i månaden så blir det pengar det också. 2400kr på ett år och 4800kr på 2 år. Plus lite ränta förhoppningsvis.

Sen kommer man till frågan om hur mycket man ska spara om man har en fast inkomst, vilket inte alla har. Vissa förespråkar 10% av lönen före skatt. Det blir 3000kr varje månad om du har en månadslön på 30 000. Känns som ett ganska bra riktmärke.

När jag började jobba på syfabriken i Vingåker sa min pappa att jag skulle skaffa ett sparkonto. Det gjorde jag och redan första lönen drogs det 400kr. Det kändes lite märkligt att pengarna ”försvann”, men det vande man sig vid ganska snabbt.

Några år senare tog jag studieledigt och gick teaterlinjen i Norrköping. Det blev studielån och inköp av en liten Nissan Micra. Tack vare mitt lilla sparkapital så klarade jag av tiden ganska bra. Och några år senare betalade jag av på CSN-lånet i ganska rask takt.

Att spara har jag haft nytta av vid flera tillfällen i livet. Ibland har det varit mycket och ibland lite mindre. Men sparandet har alltid funnits med. Ett av de bästa tipsen jag fått av min pappa.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.