Socker eller fett – vad är värst?

Socker i sin renaste form ger snabb energi och förhöjer i viss mån smaken på det du äter. En nackdel är att mycket vill ha mer och att man lätt vänjer sig vid den söta smaken. En annan, att socker i sig inte ger så mycket mer än just energi. Det är ju fantastiskt om målet är precis det, att få i sig snabb energi, men är du ute efter att hålla koll på din vikt eller till och med vill gå ner i vikt är det tvärtom. Alltså ingen fördel.                                                                                                                       ”Alla är inte lika känsliga”
Är intaget av socker högt kräver kroppen mer insulin, vilket är ett så kallat anabolt (uppbyggande) hormon. Insulin ökar både aptiten och fettinlagringen och återigen har du dragit en nitlott om du har andra mål än så. Man ska också komma ihåg att ett svängande blodsocker kan påverka humöret och såklart inte heller det till det positiva. Du som har haft lågt blodsocker någon gång vet vad jag är ute efter. Men alla är inte heller lika känsliga för detta, så känner du inte igen dig är det bara att gratulera.
Socker en bra energikälla – eller?
Att hjärnan behöver socker för att fungera är en sanning med modifikation. Visst behöver hjärnan energi och vi har redan konstaterat att socker är en bra källa. Däremot är kroppen så otroligt smart att den bildar det socker den behöver ifrån det du äter, så att äta socker för att din hjärna ska bli nöjd behöver du alltså inte göra. Det fixar kroppen åt dig på andra sätt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *