Snart kommer sotaren

Det är ständigt saker som fylls på i almanackan. Snart är det dags för sotaren att komma. Jag har ju både vedspis och kakelugnar som jag eldar i och har man eldstäder och skorsten så ska det sotas en gång per år.

Att kunna tända en brasa är underbart, men det gäller att kolla så att allt fungerar som det ska och att man har en godkänd skorsten. Jag har både vanliga element och eldstäder och kör lite 50/50. Elen är dyr och jag drar ner när jag inte är där. Ved finns det gott om och jag brukar se till att få lite träd fällda så att vedbodarna fylls på.

Rätt bra vardagsmotion att bära ner vedkubbar från skogen och klyva och trava. Bra med lite uteaktiviteter och inte bara styrka på gymmet. Vad det gäller skorstenen så är det superviktigt att den är ok. Var tredje år sker någon som heter brandskyddskontroll och den är superviktig. Det är då det kollas så att skorstenen och rökgångarna är hela och kan fungera ett tag till.

Att få den naturliga värmen från en eld är underbart. Jag passar ofta på att laga storkok i ugnen eller på spisen ute på landet. Lättare att göra det där än på 17,8 kvadrat. På hösten och på våren brukar jag dessutom göra en brasa utomhus och elda ris och grenar som jag samlat ihop. Det är mysigt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Snart kommer sotaren

  1. Ethel skriver:

    Bra gjort av dig att såga och klyva ved. Inget för muskelsvaga ☺! Låter härligt att elda i kakelugn. Vi har sk bonnkakelugnar på lantstället. Det är slammade kakelugnar. Längtar lite dit nu. Bara en och en halv månad kvar här, sen blir det att styra kosan mot Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *