Rödbetor

Jag fick ju inte springa något igår utan får nöja mig med att läsa om hur rödbetor kan göra underverk för löpare. Studier visar att löpare som drack en rödbetsshot innan sin löptur på fem kilometer var i genomsnitt 1,5 procent snabbare jämfört med när de inte druckit rödbetsjuice innan.

De som drack rödbetsjuice under sju dagar innan löpturen kunde också se bra resultat och snabbare springtider. De som gav sig ut och cyklade och drack ungefär 40 centiliter juice innan kunde se en resultatförbättring på 16 procent. 

Effekterna har med nitraterna att göra. Det finns mycket nitrat i rödbetor, som också finns i bladgrönsaker och kål. När man får i sig nitrater bildas kväveoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Något som också ökar uthålligheten i musklerna och kan förbättra träningsresultatet. 

Rödbetor förbättrar immunförsvaret, prestationshöjande vid träning, hjälper matsmältningen, stärker hår och naglar, förbättrar leverns funktion

Dessutom står det klart att det finns ett starkt samband mellan hur rödbetsjuice kan påverka ett högt blodtryck. 2015 genomfördes en studie vid Queen Mary University i London där en grupp med personer som alla hade högt blodtryck fick dricka rödbetsjuice under en period och resultatet visade att rödbetsjuice hade en liknande effekt som mediciner som sänker blodtrycket. 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *