På tal om löpning – har du koll på stegen?

Antal löpsteg har ofta diskuterats och jag har läst att det är 180 steg per minut som vi ska ta för att få det perfekta löpsteget, eller inte, för det finns ju inget magiskt antal steg som är perfekt. Antal steg är ju en sanning med modifikation eftersom vi all har olika förutsättningar. Men 180 kanske inte ligger så långt från sanningen. Det hör ju ihop med tekniken.

Det finns en digital och al-baserad coachningstjänst som heter Racefox Run. Den hjälper löparen att hitta rätt stegfrekvens i just den stunden man springer och i just den fart man håller. Den stämmer av stegfrekvensen med en superkänslig sensor och coachar mig till en bättre löpare som blir snabbare. Låter ju som trolleri.

180steg kanske?

Det är tydligen 65 miljoner användares löpsteg som analyserats, låter ju galet många. Slutsatsen är att en ökning av stegfrekvensen också leder till ökad fart för de flesta. Med den här tekniken behöver man inte tänka själv utan bara löpa på. Och det ska funka lika bra på löpbandet som ute.

Det gamla antagandet om att 180 steg per minut är perfekt härstammar från en observation av topplöparna på distanser från 800 meter till Marathon. Det skedde under OS i Los Angeles 1984. Men senare studier har visat att det kan variera ganska mycket, både hos proffs och amatörer. Vi får väl se om den nya tekniken Racefox Run, får någon framgång.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *