Oscarsbelönade filmer värda att se (igen)

Vintertider är filmtider. Inte minst är det mysigare att titta på film när mörkret faller tidigt. Det är samtidigt en viktig årstid för filmindustrin. Många filmer slåss om att få ha premiär runt jul och i februari hålls den viktigaste och mest prestigefyllda filmgalan av dem alla, nämligen Oscarsgalan.

I år är galan tidigarelagd och kommer att hållas den 9 februari, istället för i slutet av månaden som tidigare år. Det innebär att det är god tid att börja titta på filmerna som tros bli de stora vinnarna, för att inte tala om Sveriges bidrag i kategorin bästa utländska film, ”And then we danced”.

Tre potentiella vinnare i kategorin Bästa film

De nominerade bidragen i varje kategori brukar inte presenteras förrän några veckor innan galan. Däremot spekuleras det alltid tidigt över vilka filmer som kommer att nomineras till den främsta kategorin, som är bästa film. Under året har det släppts mängder med bra filmer men det är framför allt tre som sticker ut. Dessa är Once Upon a Time in Hollywood, Joker och The Irishman. 

Once Upon a Time in Hollywood, hade premiär i sommar och är skriven och regisserad av Quentin Tarantino. I huvudrollerna finns Leonardo DiCaprio och Brad Pitt. Filmen utspelar sig i Hollywoods hippieera i slutet av 60-talet. DiCaprio spelar en avdankad skådespelare och Pitt är hans stuntman. Deras grannar är inga mindre än Sharon Tate och Roman Polanski.

Joker är kanske en av årets mest hyllade filmer. Den hade premiär i oktober men har redan vunnit hjärtan. Filmen är regisserad av Todd Philips och utspelar sig i den fiktiva staden Gotham. Jokern är en av Batmans värsta fiender och filmen handlar om hur Jokern kom att bli den ultimata ärkeskurken.

The Irishman är Martin Scorseses nya film och det är hans favoritskådespelare Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci som har huvudrollerna. Filmen handlar om ”The Irishman” (spelad av De Niro), som var en påstådd torped åt maffiafamiljen Bufalino. Filmen är baserad på boken ”I Heard You Paint Houses”.

Av de tre filmerna är det The Irishman som har bäst odds att vinna. Oscarsgalan är nämligen ett specialspel hos spelbolag som till vardags erbjuder sportnyheter och betting. Andra populära specialspel är t.ex. Eurovision eller Idolfinalen. Oddset för att The Irishman vinner är 2.75.

Tidigare vinnare 

Oscarsfilmer har alltid det där lilla extra som gör att de tåls att se flera gånger om. De filmer som har vunnit flest Oscars är Titanic, Sagan om Ringen och Ben Hur. Alla tre vann otroliga elva statyetter. Om man gillar ovannämnda filmregissörer har två av dem vunnit Oscars tidigare. Scorsese fick sin första statyett för bästa regi med filmen The Departed, men blev utan pris för succéfilmer som Taxi Driver och Maffiabröder. Tarantino har i sin tur vunnit två Oscars i kategorin bästa originalmanus för Pulp Fiction och Django Unchained.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *