Motivation

Idag har jag slappat en hel del. Sett några gamla Beck-filmer. Jätteskönt att inte ha några krav på sig. Men jag hittade en gammal text om motivation och den kan vara intressant att läsa. Håll till godo med första delen, resten kommer imorgon.

Jag har ofta många olika projekt på gång och saknar sällan motivation. Jag kör på helt enkelt för det står i almanackan vad jag ska göra. Alla har inte lika lätt med motivationen. Att kunna motivera sig själv är en ovärderlig förmåga. Att kunna ändra vanor, ha kul på jobbet och att få gjort det man egentligen vill få gjort. Men hjärnans inbyggda belöningssystem jobbar inte alltid åt det håll vi vill. Hjärnan dras till snabba belöningar och älskar sötsaker, gamla vanor och att skjuta upp krävande uppgifter.

Jag sätter ofta upp mål, både vad det gäller privatliv och träning. När vi börjar repetera en teaterpjäs så blir ju premiären själva målet, det är den vi kämpar för. Man kan ju ha målet att gå ner 5 kg eller klara ett visst lopp, mål för hösten eller året och kanske dagsmål eller säljmål på jobbet.  När man prickar av något på att-göra-listan och ser målbilden framför dig sätter hjärnans belöningssystem igång, dopamin frigörs, vi mår bra och ökar chanserna att lyckas.

Men för att nå en långvarig förändring, och fortsätta känna motivation och inspiration är det inte säkert att det här räcker. Vi behöver även hitta den inre motivationen. Istället för att göra något för att få en belöning efteråt, blir själva aktiviteten i sig en belöning. Vi springer inte för att nå vårt mål, vi springer för att vi har längtat efter det hela dagen.

Vad det gäller den inre motivationen gäller det att tycka att det är kul att springa eller träna eller vad man nu håller på med. Då ökar ju chanserna att både lyckas bra och att trivas med det man gör. Så hur gör man för att hitta den inre motivationen? Hur gör man för att börja älska en uppgift eller en aktivitet.

I vissa fall kommer det automatiskt, och i vissa fall kan det vara en bättre idé att prova en annan aktivitet eller leta ett annat jobb. Men de mesta ligger någonstans mitt emellan. Vi kan hitta knep att få aktiviteten att samarbeta med hjärnans belöningssystem, så att den inspirerar och motiverar oss ännu mer.

Har man rätt kompetens och känner att man gör ett bra jobb, känner stolthet och får använda våra styrkor så kan den inre motivationen öka.

Även om vi har en vilja att utvecklas och klara av nya utmaningar och att vi får chans till frihet under ansvar.

Vi vill också känna att det vi gör är meningsfullt och att vi känner en tillhörighet samt får bra respons v människor omkring oss.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.