Mer motivation

Bäst är om vi kan kombinera den inre och den yttre motivationen. Det finns forskning som visar att yttre motivation kan minska den inre motivationen. Om någon börjar betala eller belöna oss för att göra något vi tycker är roligt förflyttas motivationen och vi riskerar att tappa bort den ursprungliga glädjen.

Inre och yttre motivation går ofta in i varandra och vad som fungerar kan skilja mellan olika personer och situationer. Men här är några tips om hur du kan tänka för att använda inre och yttre motivation.

Man kan använda den yttre motivationen som igångsättare om man vill ändra en vana. Att sätta upp konkreta mål och milstolpar och lägga in belöningar kan vara ett bra tips.

Man kan använda den inre motivationen för att hålla igång vanan. Man kan fortsätta med mål och delmål om det stärker känslan att man kommer framåt. Men man bör även hitta rätt feeling för det man gör så man tycker det är roligt.

Man kan använda yttre motivation till tråkiga uppgifter. Då funkar mål och belöningar alldeles utmärkt för att göra det lättare och roligare.

När det gäller mer avancerade uppgifter med problemlösningar och analyser får man ta hjälp av den inre motivationen.

Det gäller hela tiden att uppmärksamma det man är bra på, man får se det som går fungerar och fokusera på den egna viljan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *