Livet

I somras gick min mamma bort och jag tänker ofta på henne. Och på alla saker man inte längre kan göra. Det är mycket praktiska saker som man måste t itu med även om sorgen måste få ta sin plats. Städa ur rummen, avsluta försäkringar, slänga sortera, skänka och ge bort saker om det finns mycket kvar.

Det är mycket mer att ta itu med än man kan ana, därför är det tur att det finns hjälp att få från Ystad i Skåne till Kiruna i Norrland. Vill man längst ner i söder ha hjälp av Bohagstjänst som hjälper till med ens dödsbo så finns de i Malmö, Lund, Helsingborg, Trelleborg och Ystad. Längst upp i norr finns företaget EttRum som också hjälper till.

Mamma bodde på ett äldreboende och hade inte så mycket möbler men det tog tid i alla fall. En byrå och ett nattduksbord kunde de behålla och det var skönt, de hade allmänna utrymmen som behövde fyllas på.

Det juridiska kan också vara en tuff puck att ta itu med. Kontoutdrag, dödsfallsintyg, räkningar, tillgångar och eventuella skulder ska sammanställas och en bouppteckning ska skickas in till skatteverket. Inget roligt att jobba med men det måste göras.

Jag städade mammas rum själv men har man ett hus som ska tömmas eller en lägenhet kan det vara skönt att få leja bort det jobbet. Att tvätta fönster och tvätta ur skåp och lådor är både jobbigt och tar tid. Ibland måste man ta hjälp, tur att det finns!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Livet

  1. Emma Engström skriver:

    Det är verkligen tur att det finns hjälp att få! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *