Känslig mage

Ser att det finns lite att läsa om känsliga magar.

Visst är bönor, lök och ärtor nyttiga grönsaker, men kan vara en plåga för känsliga magar. Allra värst är bönor som du kokar själv eftersom de har högt innehåll av vattenlösliga fibrer.

Ett tips om man absolut vill laga själv är att koka dem flera gånger och att hälla ut spadet varje gång. Och ta bort skummet på toppen. Det bästa är dock att köpa konserverade bönor, eller helst linser.

Många som märkt att bönor gör dem svullna och gasiga, vet inte att lök och vitlök kan orsaka samma problem. Anledningen är att de innehåller oligosackarider, sammansatta sockerarter, vilka jäser i tarmen och påverkar magen. Försök därför välja andra kryddor än vitlök, och använd rotsaker som morot och palsternacka i stället för lök i till exempel en gryta.

Avokado, rödbetor, svamp och ­kronärtskocka är mer okända ma­gplågare, men kan vara lika illa som bönor och ärtor. Avokadon innehåller sockeralkoholer som kan vara gasbildande och laxerande.

Att rödbetor är super­nyttigt är välkänt, bland annat kan det hjälpa till att sänka blodtrycket, men de kan också vara en plåga för känsliga magar. Inlagda funkar de bättre. Tvärtemot mot vad man kanske kan tro är kantareller, champinjoner och annan svamp inte ­lättsmälta ­kolhydrater och kan orsaka en hel del gas vid mat­smältningen. Kronärtskocka är ytterligare en otippad grönsak som kan vara svår att smälta för att den innehåller en ovanligt hög koncentration av fibersorten inulin som är jobbig för tarmarna.

Dåliga nyheter till dig som inte kan tänka dig en måltid utan att få dricka något till, och det gäller även vanligt vatten, även om bubbelvatten är ännu värre på grund av ­kolsyran.

Faktum är att ingen, inte ens de som inte har magproblem, egentligen bör dricka samtidigt som de äter, menar dietisten Sofia Antonsson.

Man kan däremot dricka en halvtimme före måltiden och en och en halv timme efteråt.

– Om man inte dricker ­sam­tidigt som man äter, späder man inte ut matsmältnings­safterna och får inte samma belastning på magsäcken och tarmsystemet.

Dricker du innan maten minskar dessutom hungerkänslorna något vilket kan göra det lättare för dig att ta tid på dig och känna efter när du slutar vara hungrig. Det kan hjälpa dig med att sluta äta för mycket, vilket också är snällt mot magen.

”Fem om dagen är bra för magen”, brukar man säga om frukt. Men det stämmer inte för alla. Viss frukt som äpple, päron, persika, mango och vattenmelon innehåller stora mängder ­­fruktsocker, och precis som andra ­kolhydrater kan det ställa till det i mag- och tarmsystemet hos känsliga.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *