Julshopping

För ett tag sen så var det ju Black Friday och det har väl ingen missat. Jag köpte en soffa och ett par ljusstakar till fönstren. Jag gillar Black Friday och tycker det är kul att handla men man måste ju handla för pengar man har och inte shoppa sig fattig. Och om man nu måste låna pengar en kort period är det skönt att det finns aktörer som kan hjälpa till.

Det viktigaste är egentligen att försöka spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Jag har fått lära mig att spara redan från barnsben och jag tycker det är jätteviktigt att lära barnen i tidig ålder att handlar man så tar pengarna slut, medan det finns kvar om man lägger undan.

De år jag fått tillbaka på skatten har jag alltid satt in en större del av summan men även gett mig möjlighet att spendera en mindre del. Man får inte spara å man inte har något kvar att leva för, Mina bästa spartips är att spara i olika former. Både sparkonton, fasträntekonton där pengarna är bundna och kanske lite i ett ISK-konto. På ISK-kontot kan man blanda och fördela sparandet så som man själv vill.

Räcker pengarna?

Oförutsedda utgifter kan dyka upp precis närsomhelst. Förra året målade jag om köket och det var ju en utgift i sig. I samma veva gick kylen/frysen sönder och det var tur att jag hade ett buffertkonto, annars hade det inte varit kul. Det kan även bli fel på bilen, glasögonen kan gå sönder eller egentligen vad som helst som gör att man måste ut med pengar på en gång.

 Soff-shopping

Det allra bästa är om man sparar en summa varje lön. Om man ser till att banken drar den summan precis den 25:e så ser man aldrig röken av pengarna och det är det bästa. Annars ska man föra över dom själv och det där blir ju aldrig riktigt bra…

Nej, buffertkonto och ett långsiktigt sparande är det bästa. Både låsta pengar i olika mängder och en mindre summa för snabba utgifter bör finnas. Har man hus är det en nödvändighet, bor man i hyresrätt är behovet kanske inte lika stort. Men spara, det bör vi göra.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Julshopping

  1. Ethel skriver:

    Ja alltid är det något oförutsett som tär på kassan. Tur att man lägger undan till sånt. Vi lånar aldrig till inköp, försöker spara istället. Men jag har inte alltid varit sådan. Det tog tid innan jag lärde mig. Fick inte kunskapen med mig hemifrån. Eller … var det jag som inte brydde mig om att lyssna? Det var nog det senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *