Josas bok – av Marie Nilsson Lind

Jag håller mig mest till deckare men ibland slinker det med en och annan memoar på beställningslistan. Nu blev det boken om Josefin Nilsson i Ainbusk Singers, som hennes syster Marie har skrivit. En mycket fin och läsvärd bok.

Detaljerna och känslorna är många och väl beskrivna. De sista åren har mest handlat om misshandeln som Josefin råkat ut för när han var tillsammans med Dramatenskådisen. Men Marie berättar så mycket mer. Och hon låter Jossan berätta genom sina texter och anteckningar.

Om livet, längtan och sorgen. Allt hon kände och allt vi andra också känner igen oss i. Hon berättar hur gruppen bildades på en Gotlandsbåt 1983, hur de medverkade på talangtävlingar, hur de gick vidare och hur de slet under turnéer och spelningar.

Många succéer men också många fall. Ekonomiska kriser och stora skulder. Hon berättar öppenhjärtligt och slitningarna i gruppen, om glädjen, utmaningarna och medverkan i melodifestivalen. Jossan medverkade också i ett par filmer och i musikalen Chess. En succé som jag aldrig såg tyvärr.

De hade ett stort och djupt samarbete med Benny från Abba som skrev låten, Jag mötte Lassie. Vem minns inte den låten? Ett tufft liv präglar hela deras bana genom livet och Marie har inte själv mått så bra de sista åren.

On otroligt bra och läsvärd bok som jag tycker du ska köpa. Av mig får den 6 klackar av 6 möjliga.

6 klackar av 6 möjliga

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *