Joharifönstret – del 3

Det öppna fältet

Det öppna fältet, även kallat Arenan, innehåller information om personen som denne vet om sig själv och som andra också känner till. Det kan handla om beteenden, attityder, känslor, kunskaper och andra egenskaper.

Det här är ett fält där god kommunikation och samarbete sker och som är fritt från olika typer av distraktion, som exempelvis missförstånd, misstro, förvirring och konflikter. Syftet för varje grupp bör därför alltid vara att utveckla det öppna fältet. När vi arbetar tillsammans med andra i det här fältet är både vi själva och gruppen som helhet som mest effektiva och produktiva.

Det öppna fältet är vanligtvis större hos etablerade gruppmedlemmar än hos nyare medlemmar i gruppen. Eftersom den mängd information som andra känner till om en ny gruppmedlem och som denne delar med sig av sig själv är relativt liten tenderar även det öppna fältet att vara ganska litet, samtidigt som det blinda fältet är stort.

Genom att aktivt lyssna och söka information kan i stället det öppna fältet bli större, samtidigt som det blinda fältet minskar – det här är en process som är mer känd som feedback. Andra gruppmedlemmar kan till exempel erbjuda sig att ge konstruktiv feedback för att på så sätt hjälpa till så att det öppna fältet hos en ny gruppmedlem blir större horisontellt sett.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *