Jag har ju odlat pumpor…

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Odla jättepumpa

  1. Välj fröer till mammutpumpa.
  2. Förodla jättepumpan inomhus.
  3. Plantera i näringsrik, lucker jord.
  4. Ge pumpan värme och vatten.
  5. Gödsla jättepumpan regelbundet hela säsongen.

De riktigt stora sorterna av pumpor hittar vi hos en art inom pumpasläktet som heter Cucurbita maxima. Här finns sorter som jättepumpa, mammutpumpa, hubbardpumpa och turbanpumpa. I vanlig odling, när målet inte är att få en så stor pumpa som möjligt, skiftar storlekarna på dessa pumpor från en vikt på 4 kg upp till runt 50 kg. Cucurbita maxima-pumpor odlas både för att använda som dekoration och i matlagning där de passar utmärkt i pajer, soppor, inläggningar och bakverk.

Pumpor älskar värme

Det är lätt att odla pumpa men man måste ta hänsyn till deras behov av värme. De önskar värme i jorden och en växtplats skyddad från kalla vindar för att trivas. Det bästa är att förodla pumpor inomhus fem till sju veckor före utplantering, som sker när jorden är minst 15 grader och frostrisken är helt över. Tiden för sådd är alltså beroende av var i landet du bor.

När målet är att odla en så stor pumpa som möjligt bör du välja sorter av arten Cucurbita Maxima. Sorten som används mest i tävlingar runt om i världen är mammutpumpa ’Atlantic Giant’. Världsrekordet är en pumpa på över 800 kg, men vi amatörer får lägga ribban på en helt annan nivå. Andra sorter som blir stora är mammutpumpa ’Yellow Giant’ och mammutpumpa ’Rouge Vif d’Etampes’.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *