Intervju med Tobias Myrbakk

Tobias Myrbakk, vem är du och vad gör du på dagarna?

Jag är 33 år, skräckförfattare och student. Bor i västerort i Stockholm med min man Caspar och våra två franska bulldogs; Gaston och Helmer.

Under sommaren 2017 gav jag ut novellsamlingen Andra sidan stigen där jag blandar samman sagor och myter med skräck och melankoli. De flesta historier utspelar sig i realistiska miljöer med mörka flingor av vidunder strödda uppe på. Samlingen innehåller ”Pojken av trä” som fått 2:a pris i skrivarsidans novelltävling 2017 samt ”Vingklippt” som tidigare publicerats hos Swedish Zombies.

När jag inte skriver så studerar jag. Jag har tidigare en fil.kand i litteraturvetenskap och studerar nu en master i arkivvetenskap med förhoppningar på att finna ett jobb som jag kan ha på sidan av skrivandet. Utöver det så läser jag och tittar på mycket skräck.

Vad skriver du på just nu?

Just är jag i förstadiet att börja skriva en roman som jag planerat under en längre tid, samt så försöker jag färdigställa några noveller som jag inte hunnit bli klar med ännu.

Vilken genre tycker du bäst om?

Den genre som jag själv tycker bäst om är skräck. Dock skulle jag nog säga att jag är en allätare när det kommer till litteratur. Dock gillar jag inte alltid renodlad skräck. Utan gillar när det finns ett skräck tema med inslag av magisk realism.

Varför är det så kul med noveller?

Jag gillar noveller för att det är ett roligt format att kunna experimentera med och något som kommer till mig lättare än längre texter.

Har du skrivit något i det längre formatet?

Jag har skrivit ett länge manus till en roman som inte blivit publicerad, vilket jag nu är väldigt glad för eftersom det nu i efterhand inte är något som jag kunnat stå bakom. Dock har jag skrivit en novell som är lite längre än de jag brukar skriva som heter Stadsråer och finns med i novellsamlingen Andra sidan stigen.

Har du gått någon skrivutbildning?

Jag gått på en skrivarlinjen hos Sundbybergs folkhögskola och det var där jag skrev klart många av novellerna till Andra sidan stigen.

Vad är det som gör en novell bra?

Att de går rakt på sak och skär bort allt det onödiga.

Hur mycket skriver du varje vecka?

Det beror lite på hur det övriga vardagspusslet ser ut. Men jag försöker i regel att minimum skriva en timme om dagen oavsett om det är något som senare kommer att bli publicerad eller om det enbart är för att hålla i gång flödet.

Bästa tipset att få ihop privatliv, jobb och skrivande!

Det här är nog en av de frågor som jag sett flyta runt på olika forum där svaren skiljer sig som vågor. För mig ofta är en ganska ostrukturerad person jobbar som bäst när jag har mycket att göra eftersom det får mig att börja planera skrivandet, medan om jag har mycket tid över så skjuter jag gärna upp på saker. Men jag försöker i regel att minimum skriva en timme om dagen oavsett om det är något som senare kommer att bli publicerad eller om det enbart är för att hålla i gång flödet.

Det bästa tips för att lyckas få i hop livspusslet är uppoffring. Allas liv ser olika ut. Vare sig någon är ensamstående, har en partner och kanske till och med har barn så är det alltid svårt att hitta tid. De kommer alltid dyka upp något som känns viktigare än det andra och tyvärr av de jag känner så väljer många bort skrivandet och ser det som sekundärt. Det handlar om prioritering. Hur viktigt är skrivandet för dig? Är det enbart en hobby eller finns det drömmar om något mer? Om det är det sistnämnda så är det nog viktigast att börja prioritera skrivandet och avsätta tid varje dag. Det behöver inte vara länge. Om man börjar skriva tio minuter om dagen så kommer man ganska långt, och innan man vet ordet av det så har man helt plötsligt gått från tio minuter till en timme.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Intervju med Tobias Myrbakk

  1. Dixi Wonderland skriver:

    Kul att läsa 😀

  2. Eva Karlsson skriver:

    Jag följer Tobias Myrbakk på Instagram så det var kul att få veta mer. Tack till både Tobias och Pia för intervjun.

  3. Tobias Myrbakk skriver:

    Var otroligt kul att du ville intervjua mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *