Intervju med Hans Lundin

Vem är du och vad gör du på dagarna?

Mitt namn är Hans Lundin. Jag är 68 år och pensionär. Jag använder dagarna till att göra allt jag tidigare drömt om och inte hann med. Däri ligger mitt författarskap. Jag har en lång yrkeserfarenhet i statens tjänst. Först arbetade jag cirka 35 år som yrkesofficer i Flygvapnet. Efter det blev det 14 år som lärare/forskare/ledningsperson på Lunds Universitet Institutionen för Informatik. Utöver det har det varit en del inhopp i olika verksamheter.

Du släppte boken ”Dolt maktspel” i höstas. Hur fick du idén till boken?

Jag ville skriva en spänningsroman utan det klassiska mordet, utan en bok som istället fokuserade på småbrott som mobbing, trakasserier och skadegörelse. Då erinrade jag mig en 5 år gammal arbetsmiljöundersökning, som genomfördes på Lunds Universitet. Ett av resultaten, som publicerades i Sydsvenska Dagbladet var ”30 procent av de anställda på universitet är rädda på jobbet”. Den meningen ledde mig in på intrigen och hela innehållet.

Vad handlar den om?

Boken handlar om forskaren Magnus Bjurefeldt på en fiktiv institution, som får beviljat sin ansökan på ett mycket attraktivt forskningsuppdrag. Det väcker ganska mycket avundsjuka bland övriga forskare på institutionen och ganska snart börjar Magnus råka ut för problem. I början är de ganska få, som utebliven hjälp, plötslig kritik och andra inskränkningar. Problemen växte sedan med skadegörelse på bilen och andra saker till regelrätta anonyma hot som ”Ge dig nu annars!” i form av ett papper i posten. Magnus försöker blanda in polisen och institutionsledningen, men får ingen respons. Situationen blir mer och mer ohållbar, innan polisen tar sig an ärendet. Sedan går allt vidare till en upplösning.

Boken utspelar sig på Lunds Universitet och följer det gängse arbetssätt och verksamheten som finns i denna miljö. Men boken är helt fiktiv, förutom just verksamhetens upplägg, platser och miljöer.

Hur lång tid tog det från idé till färdig bok?

Det tog 2 år från idé till färdig bok. Det första året skrev jag grundmanuset och det andra året gick åt till revideringar och färdigställande. Mycket tid lades på genomläsningar både av mig och av testläsare, för att få allt så bra som möjligt.

Har du gått några skrivarkurser?

Nej, däremot har jag lång erfarenhet av att skriva olika texter i form av offentliga handlingar, projektdokument, dokumentation mm. Detta har varit både positivt och negativt. Mycket kraft har ägnats åt att mjuka upp språket från kanslisvenska till skönlitterär prosa. Ett av tricken var att låta handlingen går framåt genom mycket dialog istället för berättande.

Gjorde du synopsis och hur såg det ut?

Ja, jag skrev en halv A4-sida per kapitel det första jag gjorde. Sedan visade det sig helt otillräckligt, eftersom alla småbrott och dess konsekvenser var svåra att hålla koll på. Så jag gjorde även ett flödesschema över alla händelser i boken och deras sammanhang. Detta flödesschema blev sedan viktigt för att hålla koll på logiken i intrigen.

Har du ett förlag bakom dig eller har du tryckt upp boken själv?

Jag har använt det man kallar hybridutgivning. Förlaget Vulkan har tagit hand om all tryckning och distribution till bibliotek, bokhandlare, pliktexemplar mm. De lagerhåller boken Själv har jag genomfört all utformning inklusive omslag, valt typsnitt och bestämt bokens layout. Dessutom svarar jag för marknadsföring och egen försäljning. Slutligen står jag helt för den ekonomiska risken.

Hur marknadsför du den?

Jag tar kontakt med olika affärer, bibliotek och andra som kan vara intresserade. Sedan går jag ut på gator och torg och säljer signerade exemplar. Dessutom har jag varit på marknader, affärer mm och sålt böcker. Jag håller lite föredrag om författarskapet och presenterar boken. Boken har uppmärksammats i Skånska Dagbladet, Lokaltidningen i Lund och kanske det viktigaste i Lunds Universitets personaltidning LUM, som normalt bara beskriver facklitteratur. Slutligen har jag en sida på Facebook, där jag skriver om boken. Det fungerar bra, men jag når inte ut i landet och når kanske inte till viktiga forum för litteratur. Där tror jag att just den här boken hade kunnat få viss uppmärksamhet.

Blir det fler böcker?

Jag vet inte. Detta är min andra bok. Min första spänningsroman SJ Snabbtåg 530 frågar folk fortfarande efter. Den här har blivit uppskattad av läsarna, så kanske blir det en till. Men i så fall önskar jag den förlagd, så jag kan ägna mig mer åt skrivandet. Dessutom tänkte jag prova att skriva en novell, som jag tänkte lägga ut på Facebook, som ett litet experiment.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *