Intervju med Amadeus Dahlgren

Amadeus Dahlgren, vem är du och hur startade din musikaliska resa till där du är nu?  

Jag är 24 år och kommer från Skåne. En liten by som heter Östra Ljungby. Där bodde jag tills jag va 16 år. Detta pga att musiklinjen jag börja gå på gymnasiet lades ner. Så under mitt 2a år flyttade jag upp till mina släktingar i Katrineholm där min mamma är uppvuxen. Så det blev ett litet steg att flytta hemifrån som va väldigt nyttigt och lärorikt. Jag började på Duveholmsgymnasiets musiklinje och tog studenten 2014. Efter det flyttade jag tillbaka till Skåne för att börja på folkhögskola inom artisteri och musikal. Sen dess har det bara rullat på med fler utbildningar som också lett till jobb.

Du har nyligen fått jobb utomlands som showartist i Turkiet på sunwings hotell, berätta mer.

Ja. Precis! Jag har först gått på yrekesytbildningen ”Performing Arts School” i Göteborg i 3 år och tog min examen i maj 2019. Jag sökte jobbet som showartist för Sunwing då man får mycket scentid och då jag vill fortsätta utvecklas och få mer kött på benen kände jag att det passar perfekt för mig.

Jag gick på en audition där jag fick dansa och sjunga. Jag fick i november besked att jag fick jobbet. Vilket va en sjukt skön känsla att veta att jag kommer få stå på scen under en lång period fram över.

Vad var det som lockade dig att stå på scenen?

Det har lockat mig i hela mitt liv. Enligt mina föräldrar började jag sjunga i princip innan jag kunde prata.

Sen har det bara följt med mig i skolan, kyrkan och olika tillställningar. Det är en häftig känsla att gå ut på en scen och visa upp något som man övat in och traggla i flera månader. Det är något magiskt i det ögonblicket där man bara njuter av att allt sitter i muskelminnet och bara kan suger in ögonblicket.

Du har gått på folkhögskola innan du började din utbildning i Göteborg.  Berätta om hur en dag på skolan kunde se ut.

Efter gymnasiet i Katrineholm gick jag 2 år på folkhögskola för att få möjlighet att bli bättre inom sång, dans och teater. Det va också två år att hitta vem jag va som person och om jag verkligen ville satsa på en högre utbildning inom artisteri. Jag gick 1 år på Show och Musikal i Markaryd och 1 år på Musikteaterskolan i bjärnum.

Man går på lektioner från 8 – 16 ungefär med lektioner i både sång, dans och teater. Även mycket eget övande på kvällar. Ibland jobbar man med projekt och visar upp lite olika saker. Konserter, pjäser, shower och musikaler. Väldigt bra och nyttigt att få jobba med olika genrer och material.

Det är ju audition till utbildningar och jobb i din bransch. Hur förbereder du dig inför en sån?

Man övar mycket. Man får mycket verktyg från skolorna om hur man ska tänka på inför sin audition. Till skolor har jag fått öva in obligatoriska sånger och även egenvalda. Där ska man även öva in en teatermonolog. Ibland obligatorisk men ibland valfri.

Till jobb är det lika olika. Man vet inte alltid om man får komma utan man skickar in sitt CV och ibland en inspelning när man sjunger. Om arbetsgivaren känner att man passar till jobbet så blir man kallad till audition och då får man oftast sjunga och dansa. Till vissa jobb som till musikaler så är det oftast callbacks där man kan får lära sig en sång eller teaterbit kvällen innan som man ska förbereda till nästa dag. Ibland får man även veta innan vad man ska öva in om man får en callback. Men det är alltid lika spännande hur sin audition kommer bli. Man är ju ingen robot utan ibland så kanske man inte har en bra sångdag eller dansdag och då kan det gå lite hur som helst. Det känns oftast inte alltid så bra på en audition då det är en väldigt pressad situation att prestera för en liten grupp människor. Men det betyder inte alltid att det inte leder till jobb. Det är oftast på dem audition som jag tycket gått helt okej på som har gått bra och lett till callback eller jobb.

Gör ni flera olika shower på sunwing?

Ja. Det är en del.

Vi har barnunderhållning på eftermiddagarna med sång och dans som man får styra i lite själv. Mycket för de mindre barnen så de får vara med och dansa och sjunga.

Sen har vi även shower med Lollo och Bernie som är Sunwings egna maskots.

Utöver detta kommer vi även göra 5 shower med sång och dans och även lite teater. Vi har en Abba show, rock show, semester/feelgood show.  Cinderella Story som är en liten skruvad musikal där vi blandar in en mix av välkända låtar till den klassiska sagan askungen.

Den sista nya showens tema är kärlek. Det är mycket fina låtar på både svensk, engelska, dansk och norska. Så det är mycket att lära sig på kort tid just nu. Men det är superkul och ska bli spännande att få visa upp dessa shower för en riktig publik sen.

Berätta om en vanlig dag på Sunwing?

Nu repar vi på Mallorca och har gjort sen 19 januari. Vi övar in 1 show per vecka. Vi börjar alltid med sånguppvärmning och sen har man antingen sång eller dans på förmiddagen sen byter man efter lunch. När man jobbat igenom hela showen så visar varje team upp för våra coacher och får feedback vad vi ska tänka på när vi väl kommer ut till våra destinationer. I vårat fall Turkiet. Man är 4 stycken artister på varje hotell. En sopran, alt, bas och tenor.

Har du några andra framtidsplaner?

Jag hoppas ju kunna leva på musiken. Min dröm är väl att kunna komma in på någon av musikalscenerna men just nu är jag mest taggad att få stå på scen och sjunga och utveckla mitt artisteri.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *