Hur förbereder man sig inför scenen?

Jag har spelat teater sen 1986 då jag började som dansare i Katrineholms nyårsrevy. Sen har det rullat på med musikaler, operetter, såmglustspel, farser och komedier. Allt har sin egen charm och sin egen utmaning. Men gemensamt för allt är att man måste vara förberedd innan man kliver in på scenen, vare sig man ska sjunga, dansa eller har repliker som ska levereras.

Förutom att ha gått på toa innan och bytt om så finns det ju flera sätt att förbereda sig på. Det beror på hur stor insats man ska göra. Har man solosång och en roll med tal krävs det lite annan uppladdning än om du ska vara statist. Uppsjungning, mat i magen, dricka varmt är en bra början.

Många skådisar vill vara ifred innan de går upp på scenen. De kryper in i ”sin lilla bubbla”. Man gör bäst i att lämna dom lite ensamma. Sen finns det kategorin som far omkring överallt i alla loger, dricker kaffe, hjälper till med smink och kläder, studsar omkring och pratar med alla.

Vad som är viktigast äår att man känner sig välrepeterad. Att man inte bara kastar sig in i nya projekt och säger ja till allt utan att kolla hur mycket man kan ta in och lära sig. Det handlar om att vara påläst i god tid och kunna sin läxa. Att gå in på scenen och vara dåligt påläst avspeglar sig i hela ditt sätt att vara. Kroppsspråket, rösten, samspel med andra på scenen och även sång och dans.

Är du påläst, känner du sig trygg och dina medspelare känner sig trygga med dig. Då blir scenerna lätta att ta sig igenom och fylls av både harmoni och glädje. Det är då det blir kvalité i föreställningarna.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *