Hur du kommer igång med löpning

 

Ofta är det inte löpningen i sig som är problemet, utan var man ska börja. Vilka skor ska du ha, vilka hjälpmedel behöver du, hur andas man optimalt och vilket underlag bör du springa på? Alla dessa frågor får du svar på om du läser vidare.

För många är steget att gå från tanke till realisation det stora problemet. Hämta motivation från en annan fysisk aktivitet som du tycker är rolig. Du behöver inte själv utöva aktiviteten, utan det kan vara allt från att följa dina favoritlag eller tippa på sport som du läsa mer om genom att klicka här. En annan sak för att förhöja motivation är att anmäla dig till något lopp för att sedan stålsätta dig på att delta och gå i mål. Det viktigaste är att du får upp motivation till att börja, allt det praktiska du behöver veta kommer du få lära dig här.

Det första, och det viktigaste, är att välja rätt skor. Pulsarmband, appar och övrigt är tillval – bra skor är nödvändigt. Se till att välja skor som du omedelbart känner dig bekväm med och som ger dig bra stöd för just din gångstil. Ett par bra skor för dig behöver inte kosta en förmögenhet men om det är någon gång du ska välja bort att titta både på märke och prislapp så är det här. Välj dom som du tycker är absolut bekväma och ta god tid på dig att prova innan du köper.

Nästa steg är att bestämma sig för en träningsplan. Överdriv inte, utan lägg upp något som du vet att du kommer ha både tid och ork för. 20-30 minuter om dagen 2-3 dagar i veckan låter lite, men om du är nybörjare så kan det bli väldigt lagom. En bra början för många är att springa i ganska högt tempo 30-60 sekunder för att sedan växla till gång i 60-120 sekunder. Sedan kan du successivt öka mängden löpande och minska mängden gång efter hand din kropps syreupptagningsförmåga ökar.

Håll koll på din andning medan du springer. Djupare andetag med munnen är att föredra, för att få in så mycket syre på så kort tid som möjligt. Först att andas ”djupt” ner med hjälp av diafragman, vilket är den typ av andning du gör när även magmuskulaturen under revbenen rör på sig och inte bara bröstkorgen. Ha dessa metoder i tankarna och hitta just ditt andningsmönster.

Nu vet det essentiella för att komma igång med din löpning, mer än så här behövs till en början inte. Självklart måste du även hålla koll på din diet och få i dig tillräckligt med vatten, något som du alltid ska sikta på. Fokusera på dina långsiktiga mål och lycka till!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *