Har du slutat med kolhydrater? Gör inte det

Det finns många sätt att gå ner i vikt på. Alla är inte så bra i längden. Vissa menar att det är sunt att äta en kost som är helt fri från kolhydrater. Och speciellt om man vill gå ner i vikt. Men man måste förstå vad som händer med kroppen då. När man googlar finns det massor av fakta.

Du går ner i vikt

Ja, så är det. I början går du ner. Dessvärre är det inte fett du tappar, utan en massa vätska. Varje gram kolhydrat innehåller nämligen tre till fyra gram av dess egen vikt i vatten, därför tappar du massor av vatten om du slutar äta kolhydrater.

Du blir sjuk

Kolhydrater är hjärnans viktigaste källa till energi. Så om du slutar äta kolhydrater kommer glykogenet, som ombildas till glukos, i princip vara borta. Och det är glukosen som gör att du kan hålla dit blodsocker stabilt. Om ditt blodsocker är för lågt kan du lätt få influensaliknande symptom som huvudvärk, illamående, yrsel och sömnlöshet.

Du får cravings

Raffinerade kolhydrater som t ex vitt socker, vitt ris, vitt bröd och pasta får snabbt ditt blodsocker att skjuta i vädret. Men de får det också att sjunka lika snabbt igen. Ny forskning visar att denna berg- och dalbana skapar ett beroende i hjärnan, som ger dig cravings. Välj istället fullkorn, grönsaker och torkad frukt, om du vill hålla ditt blodsocker stabilt och undvika cravings.

Du blir på dåligt humör

Oavsett vilken typ av kolhydrater du äter så lyfter det hjärnans nivå av lyckohormonet serotonin. Du kommer alltså med hög sannolikhet bli på dåligt humör om du slutar äta kolhydrater.

Bättre är att anlita en kostrådgivare så att man får ett bra kostschema som är uträknat för just dig, hur gammal du är, längd och vikt och vad du tycker om att äta.

Kontakta mig piawidlund67@gmail.com   så hjälper jag dig att komma i form.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *