Har du koll på grönsakerna?

Grönsaker är bra och det bör vi alla äta mer av. Givetvis ska man äta de man tycker om för att få i sig några över huvud taget. Men väljer man mellan 2 kan det vara smart att ta det bästa.

Spenat och gröna blad är bra

Spenat är fylld med folat, kalium, vitamin A, C, E och K. Både spenat och mangold är extremt fiberrika och innehåller högre halter av vitaminer än andra grönsaker. Endast en portion av babyspenat innehåller flera dagars behov utav vitamin K som är bra för både blodet och skelettet. Tillsammans med morot och tomat toppar även de gröna bladen de grönsaker som innehåller mest antioxidanter.

Gröna bönor och haricots verts

På plats 2 hittar vi gröna bönor och haricot verts som är väldigt rika på kostfibrer, kalcium, vitamin B, C och K. Haricots verts är det franska namnet på gröna bönor.

Broccoli

Här har vi en av de nyttigaste grönsakerna med sin höga halt av C-vitamin och sina mängder av mineraler och antioxidanter. Broccoli är bra eftersom att den hjälper att stärka immunförsvaret, förebygger cancer och sänker ditt kolesterolvärde. Grönsaken är även bra för magen och en viktig kalciumkälla för exempelvis veganer.

Gröna ärtor och sockerärtor

Massor av fibrer, folat, vitamin C och K, järn, betakroken och kalium. Fibrerna underlättar matsmältningen.

Avocado

På plats 5 kommer avokadon med sina nyttiga fettsyror och höga halt av folat och kalium. Kroppen behöver folat för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Att få i sig tillräckligt med folat är extra viktigt för exempelvis personer som växer eller för gravida. Ämnet behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt. Avocadon innehåller ovanligt mycket hälsosamt fett vilket är bra för både hjärnan och huden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *